Statsminister: Det har ikke været praksis at gemme sms'er

Det er kun sjældent, at det har været relevant at gemme sms'er, fordi de ikke bruges til sagsbehandling.

Der er intet odiøst i, at statsminister Mette Frederiksen (S) samt en række nøglepersoner i Statsministeriet og andre ministerier ikke har gemt nogle af de sms'er, som er blevet automatisk slettet.

Der har ikke tidligere været en praksis, hvor politikere og embedsmænd skulle gemme deres sms'er. Det skyldes, at det er sjældent, at konkret behandling af en politisk sag foregå via sms i stedet for e-mail.

Det siger statsministeren på et samråd tirsdag. Her redegør hun for de slettede sms'er i minksagen, hvor millioner af mink skulle aflives på grund af coronavirus.

- Det er en ny måde at betragte sms-beskeder på, som noget der skal opbevares af dokumentationshensyn til brug for eksempelvis fremtidige undersøgelser, siger Mette Frederiksen.

Blot en uge efter et pressemøde om aflivning af millioner af mink uden lovhjemmel i 2020 stod det klart, at sagen ville blive undersøgt af en kommission.

Statsministeren og en række nøglepersoner havde dog en funktion slået til. Den slettede sms'er automatisk inden for 30 dage.

E-mails, notater og sms-beskeder skal gemmes, hvis de har forbindelse til en konkret sag og handler om sagsbehandling.

- Det vil have undtagelsens karakter, at sms-beskeder er journaliserings-pligtige, siger Mette Frederiksen.

Forsvarets Efterretningstjeneste oplyste tidligere tirsdag, at tjenesten ikke kan gøre yderligere for at genskabe slettede sms'er i minksagen. Efterretningstjenesten ville have fulgt samme fremgangsmåde som politiet.

/ritzau/