Ukraines ønskede kanoner fra Danmark er ikke produceret endnu

Caesar-systemer befinder sig stadig på fransk fabrik, siger forsvarsminister til Ukraines bøn om at få dem.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen ved endnu ikke, hvornår Danmark får leveret sine Caesar-systemer. (Arkivfoto). <i>Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix</i>

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen ved endnu ikke, hvornår Danmark får leveret sine Caesar-systemer. (Arkivfoto). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Regeringen har endnu ikke truffet en beslutning eller diskuteret Ukraines specifikke anmodning til Danmark om at støtte med artillerisystemet Caesar.

Og en beslutning lyder heller ikke til at være lige på trapperne. For våbensystemerne med langtrækkende kanoner er endnu ikke færdigproduceret og leveret til Danmark.

Det siger forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) tirsdag.

- Vi kan simpelthen ikke levere noget, der ikke eksisterer endnu.

- Det er klart, at inden det ruller ud af fabrikken, har vi også taget stilling til, hvordan vi eventuelt kommer til at støtte Ukraine på den måde.

Artillerisystemet kaldes også Caesar-haubitser. Det er produceret af franske Nexter og kan ramme mål på op til 40 kilometers afstand. Kanonerne er monteret på en pansret lastbil.

Forsvaret har købt 15 af artillerisystemerne, der skulle have været overdraget i 2020, samt yderligere fire, der efter planen leveres i 2023.

Det ukrainske ønske om at få fingre i artillerisystemerne fra Danmark blev fremlagt af præsident Volodymyr Zelenskyj, da han deltog via videoforbindelse under et møde i forsvarssamarbejdet Joint Expeditionary Forces (JEF).

Her henvendte Zelenskyj sig direkte til den danske forsvarsminister og bad om, at Danmark frigiver seks Caesar-haubitser.

- Du kender vores behov for Caesar-systemer, som har vist sig at være fantastiske på slagmarken. De er vitalt vigtige nu for Ukraine. Og vi har brug for jeres beslutning om at sende Caesar-systemer, sagde Zelenskyj gennem en tolk.

Jakob Ellemann-Jensen kalder det "en balancegang", om Danmark skal donere våbensystemerne til Ukraine.

- Fordi de kæmper den kamp, der skal kæmpes, mod en voldsom overmagt. En kamp, som kun kan vindes, hvis vi bakker op.

- Samtidig skal vi sikre, at vi i Danmark kan leve op til vores Nato-forpligtelse og kan uddanne soldater. Den balance skal vi hele tiden holde, vidende at der er krig i Europa, siger Jakob Ellemann-Jensen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden