Uvist om statsministeren har afleveret central telefon

Oppositionen kritiserer uklarhed om, hvor mange telefoner statsminister Mette Frederiksen har haft og hvornår.

- Som jeg forstår det på Statsministeriet, så fører man ikke et skriftligt overblik over, hvilke telefoner hvem har haft på hvilke tidspunkter.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et samråd tirsdag.

Derfor kan hun ikke garantere, at den telefon, hun brugte i oktober og november sidste år, da regeringen traf beslutningen om at aflive alle danske mink, er udleveret til politiets teknikere.

Politiet har fået udleveret i alt 11 telefoner og syv iPads i forsøget på at genskabe slettede sms'er fra fire topfolk i Statsministeriet - heriblandt Mette Frederiksen.

Det møder kritik fra de blå partier - både på og efter samrådet.

- Jeg kan godt forstå, at man ikke kan genskabe nogen sms'er, hvis den relevante mobil ikke engang er blevet afleveret, siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, efter samrådet.

Flere af partierne spurgte på samrådet til, hvor mange telefoner Mette Frederiksen har haft.

Sophie Løhde mener, at der blevet stillet mange konkrete spørgsmål, som der ikke kunne svares på.

- Statsministeriet påstår, at man overhovedet ikke ved, hvor mange telefoner der er udleveret og hvornår, siger Alex Vanopslagh, som er politisk leder i Liberal Alliance efter samrådet.

- Det er på trods af, at Morten Messerschmidt (næstformand i Dansk Folkeparti, red.) kan sende en mail til it-afdelingen og på få minutter få at vide, hvor mange telefoner han har fået udleveret og hvornår. Det er utroværdigt, at Statsministeriet ikke kan gøre det samme, siger Vanopslagh.

DF's Morten Messerschmidt fortæller på tirsdagens samråd, at han har sendt en mail til Folketingets it-afdeling under samrådet. Han siger, at han fik svar, inden samrådet var ovre.

Han kalder det også selv påfaldende, da han møder pressen efter samrådet.

- Der gik under et kvarter, før jeg fik et svar. Nu har statsministeren ikke leveret et svar på mere end et år, siger han.

Statsministeren ved ikke selv, hvornår og hvor mange telefoner hun har haft som statsminister.

Men hun har fuld tiltro til, at Statsministeriet har afleveret alle de relevante enheder, som de har kunnet identificere til brug i Minkkommissionens arbejde.

/ritzau/