Politiker vil have klarhed om besparelser

Gunhild Bach Nielsen (R) stiller spørgsmål om især Birkelse Plejecenter forud for byrådets møde torsdag

Skal Birkelse Plejecenter spare et helt andet beløb, end kommunalbestyrelsen er bekendt med?, spørger Gunhild Bach Nielsen (R).

Skal Birkelse Plejecenter spare et helt andet beløb, end kommunalbestyrelsen er bekendt med?, spørger Gunhild Bach Nielsen (R).

Hvor meget skal der spares på plejehjemmene i Jammerbugt Kommune næste år? Og hvad skal der ske med ældreboligerne ved Birkelse Plejecenter? Det spørger kommunalbestyrelsesmedlem Gunhild Bach Nielsen (R) om i en henvendelse til Jammerbugt Kommune. Gunhild Bach Nielsen har bedt om, at borgmester Mogens Gade (V) giver en redegørelse på kommunalbestyrelsens møde torsdag i denne uge, hvor et af mødets punkter er budgetopfølgning på ældreområdet. Spørgsmålene er aktuelle, fordi der er opstået tvivl om, hvor store besparelser der skal gennemføres næste år som konsekvens af en harmonisering af de midler, som plejehjemmene får tildelt. - Det forlyder, at der er store forskelle på det beløb, som de enkelte plejehjem efter kommunalbestyrelsens behandling i maj måned skal spare - og så det beløb, som forvaltningen faktisk udmelder i besparelse, skriver Gunhild Bach Nielsen i sin forespørgsel. Helt konkret tager hun fat i Birkelse Plejecenter, der sammen med Aabybro Plejehjem drives af Danske Diakonhjem efter driftsaftale med Jammerbugt Kommune. I Birkelse lød det i foråret, at der skulle spares 473.000 kroner i 2008. Men senere meldinger har talt om besparelser på helt op til 1,7 millioner kroner i forhold til dette års budget. - Vil borgmesteren be- eller afkræfte, at der arbejdes med helt andre besparelser, end det er kommunalbestyrelsen bekendt?, spørger Gunhild Bach Nielsen. Hun vil samtidigt gerne kende til andre tal, der måtte være ændret for de andre plejehjem i kommunen. Endelig vil hun gerne vide, hvilken baggrund beslutningerne er taget på. I Birkelse er der en speciel situation med hensyn til ældreboliger. 11 ældre borgere bor i lejligheder ved plejecentret og kan i dag benytte sig af plejecentrets faciliteter og få hjælp af personalet. Også af nattevagterne. Det forlyder dog, at de vilkår skal ændres, så ældreboligerne i Birkelse bliver sidestillet med de øvrige ældreboliger i kommunen. - I 13 år har beboerne i ældreboligerne levet deres liv inde på plejehjemmet. Sådan må det tilsyneladende ikke længere være efter 1. januar. Hermed skrider hele det sociale netværk under beboerne i ældreboligerne. Det vil uundgåeligt gøre disse beboere mere utrygge og øge presset på pladserne på selve plejehjemmet. På baggrund af hvilke beslutninger finder dette sted?, spørger Gunhild Bach Nielsen. Hun vil gerne have en redegørelse for, hvor lang tid i forvejen beboerne skal varsles angående disse ændringer. Økonomidirektør hos Danske Diakonhjem Claus Engsted vil ikke melde konkrete beløb ud over for NORDJYSKE Medier. Han siger, at der stadig forhandles, at han ikke opfatter det, som om disse forhandlinger er færdige endnu. Med hensyn til ældreboligerne siger han, at eventuelle ændringer ikke vil kunne gennemføres allerede fra 1. januar. - Det vil først få virkning senere, hvis der skal ske ændringer. Og bemærk, at jeg sagde ¿hvis¿, siger Claus Engsted.