Politikere: Boligejere i knibe må klare sig selv

På Christiansborg er der ingen planer om at ændre loven for de populære afdragsfrie lån.

Politikere: Boligejere i knibe må klare sig selv

Når de første afdragsfrie boliglån fra årsskiftet begynder at løbe ud, kan tusindvis af danskere komme i økonomisk knibe.

Især for dem, der købte for dyrt under boligboblen, venter en usikker fremtid - men de skal ikke regne med hjælp fra Christiansborg. Det skriver Information.

- Jeg kender ikke til nogen planer om at ændre i lovgivningen på nuværende tidspunkt, og jeg synes heller ikke, det er nogen god idé, siger De Radikales finansordfører, Sofie Carsten Nielsen.

I torsdagens Information forudsagde Finn Østrup, professor i økonomi på CBS, ellers et andet scenarium:

Med tiden vil politikerne bøje sig for presset fra de mange trængte boligejere og med et lovindgreb skabe bedre muligheder for, at realkreditinstitutterne kan forny de afdragsfrie lån med yderligere 10 år.

Men den spådom kommer ikke til at gå i opfyldelse, hvis det står til SF's finansordfører, Jonas Dahl.

- Det er realkreditinstitutterne, der bevilger lån - det er ikke Folketinget eller nogen andre - og derfor er det også op til realkreditinstitutterne, hvordan de vil håndtere den givne lånesituation. Det har jeg en klar forventning om, at de kan håndtere, siger han.

Mere end halvdelen af den samlede private boliggæld på godt 800 milliarder kroner er i dag optaget som afdragsfrie lån.

Mange vil formentlig kunne få forlænget deres afdragsfrihed på nye vilkår, men ser man bare nogle år ud i fremtiden, vil de, der købte bolig på toppen af boligmarkedet, få store problemer.

Hvis de sælger, bliver de gældsat, og da de teknisk set er insolvente, skal de ikke regne med at kunne få forlænget deres afdragsfrie lån. Men sådan må det nødvendigvis være, mener Konservatives finansordfører, Mike Legarth.

- Hvis jeg bliver arbejdsløs eller mister min kæreste, som jeg har økonomi sammen med, så kan jeg måske ikke længere betale mit billån. Og hvad så, skal vi politikere så også gøre noget ved det? Det synes jeg ikke, siger han til Information.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.