Politikere tror ikke på fællesindkøb

Statslig-kommunal indkøbsaftale på it-området skulle gøre storindkøb billigere, men det omvendte er tilfældet, mener kommunalpolitikere

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

AALBORG:Aalborg Kommune har tilmeldt og forpligtet sig til en rækkes fælles indkøbsaftaler bl.a. på it-området via Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S (SKI).

Det er sket i forventning om, at man kunne spare penge med aftalen, når man køber i fællesskab. I øjeblikket overvejer skole- og kulturudvalget at købe 7400 enheder enten tablet, iPad eller lignende, så hver af de 5400 elever og 2000 lærere på mellemtrinnet kan få en tablet. På det politiske niveau undrer man sig over et højt prisniveau hos SKI.

- Umiddelbart tror jeg, at vi kommer til at betale mere end hvis vi gik ud i et privat udbud, men sådan er vilkårene, for det skal vi, siger skole- og kulturrådmand Anne-Dorte Krog (UP), der ikke kan sige, hvor meget dyrere storindkøbet vil blive på grund af SKI.

Kommunen er selv stor

Skole- og kulturudvalget har bedt om ekstraberegninger på tabletkøbet, men rådmanden peger på at Aalborg i kraft af størrelsen ofte kan lave billigere aftaler selv på mange områder.

Ifølge økonomichef i Skole- og kulturforvaltningen Hardy Pedersen bekræfter, at man er forpligtet til at benytte SKI’s tilbud, hvis der skal handles.

- Skiftende finansministre har sagt, at hvis bare kommunerne sørger for at lave de her indkøbsaftaler, så kan man gøre det så og så billigt.

Da byrådet har tilsluttet sig indkøbsaftalen på området, er det også SKI, der går i det nødvendige EU-udbud med ordren.

Medlem af skole- og kulturudvalget Thomas Krarup (K) peger på, at man har regnet på, at det koster 4000 kr. eksklusiv moms for en iPad uden 3G adgang via SKI.

- Jeg kan gå ud i Elgiganten og købe en til 3800 kr., der kan det hele, og det skal de så bare have lidt mere end 5000 kr. for igennem en SKI-aftale. Det er da meningen, at når vi køber flere tusind af dem, så skal vi have rabat, siger Thomas Krarup.

Skal i EU-udbud

En detalje er dog, at kommunen ikke bare kunne gå i supermarkedet og købe ind, hvis man ikke var forpligtet af indkøbsaftaler, da man stadig vil være bundet af kravet om at sende ordren i EU-udbud.

Thomas Krarup mener ikke, at man får merværdi ud af at bruge SKI.

- Det er ikke fordi, at man køber sig til ekstra service eller reparation. Det er den rene vare. Det er simpelthen ubegribeligt for mig som økonom, at man kan lave så dårlige aftaler fra statens side.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.