DEBAT Politik

Leder: Naser Khaders sygemelding rejser spørgsmål

Sagen om Naser Khader og andres sygemelding udstiller markant skævhed mellem folkevalgte og borgere

Sagen om det konservative folketingsmedlem Naser Khaders højst ubehagelige arbejdsmetode og senest hans sygemelding kan næsten ikke andet end vække undren. Og rejse spørgsmål.

Først og fremmest: Hvorfor har den øverste ledelse ikke for længst - også længe inden partiets succes blandt vælgere på det seneste - skredet ind over for et folketingsmedlem, der i årevis nærmest systematisk har forsøgt på ikke bare at lukke munden på kritikere og modstandere, men ligefrem at tage brødet ud af munden på dem ved gang på gang at involvere de pågældende personers arbejdsgivere?

Senest har Naser Khader henvendt sig til en bekendt i Justitsministeriet for at finde ud af, om det mon var umagen værd at klage over en fuldmægtig, Tarek Ziad Hussein, der offentligt har kritiseret Naser Khader.

Berlingske har for nylig bragt en artikel om otte personer, der direkte eller indirekte har følt sig truet eller intimideret af folketingsmedlemmet, typisk ved at han har klaget til personernes arbejdsgiver - med den effekt, at de er blevet mere tilbageholdende med eller ligefrem helt er stoppe med at kritisere Naser Khader offentligt og med i det hele taget at deltage i den offentlige debat.

Det kunne godt se ud, som om Naser Khader har misforstået ”whistle blower”-ordningen, hvor man ”sladrer om”, hvad man opfatter som uretfærdigheder og uregelmæssigheder. Den slags skal jo ikke bruges til at lægge hindringer i vejen for retssikkerhed og fri, åben debat, som en politiker som netop Naser Khader har givet udtryk for, at han kæmper for.

Noget nær samtidig med, at artiklen blev bragt i Berlingske, har Naser Khader valgt at sygemelde sig som følge af stress.

Stress er eller kan være en særdeles alvorlig sygdom, i nogle tilfælde ligefrem invaliderende, og det er uden tvivl stressende at være politiker. Men det må mane til eftertanke, at ikke bare Naser Khader, men også eksempelvis Henrik Sass Larsen (S), Morten Messerschmidt (DF) og Morten Østergaard (RV) har ladet sig sygemelde midt i deres karrieres største modgang - for tendensen udstiller også en markant skævhed. I modsætning til alle andre skal politikere ikke stille med en lægeerklæring, og Morten Østergaard - som har meddelt, at han ikke genopstiller - kan strengt taget være sygemeldt helt frem til næste valgdato for derefter at blive ved med at hæve eftervederlag i to år efter valget.

Området forekommer besynderligt ureguleret i et land, hvor der jo ellers er rigeligt med regler for alle andre borgere. Folkevalgte skal selvsagt ikke arbejde under dårligere vilkår end deres arbejdsgivere (borgerne og skatteyderne) - men heller ikke under markant bedre.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.