Politikere undersøger erstatning efter for sen kræftscreening

Kvinde får afvist erstatning efter forsinket skanning. DF og K vil undersøge loven, ministeren er åben.

Det er ikke i orden, at en region undskylder sen undersøgelse for brystkræft med mangel på ressourcer.

Sådan lyder det fra både sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og flere andre partier, efter at Højesteret tirsdag har afvist en kvindes erstatning, efter at Region Hovedstaden indkaldte hende 38 dage for sent til en undersøgelse for brystkræft.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, vil tage sagen op med sundhedsministeren.

- Jeg undrer mig, og spørgsmålet er selvfølgelig, om vi skal se på den måde, vi laver garantier på. Det bliver jeg nødt til at tage op med ministeren.

- Det er utroligt, at øget pres på ressourcerne kan være grundlag for, at man ikke indkalder rettidigt, siger hun.

De Konservatives sundhedsordfører, Mette Abildgaard, vil ligeledes se på sagen.

- Det bør ikke være sådan i et sundhedsvæsen, at en region kan bruge en så bred og så ukonkret undskyldning som ressourcemangel eller kapacitetsproblemer til ikke at leve op til tidsfrister, som gælder, siger hun.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skriver i en skriftlig kommentar til Ritzau, at hun vil følge op på sagen.

- Det må simpelthen ikke være sådan, at regionerne slipper for erstatningsansvaret med henvisning til manglende ressourcer, fordi de laver dårlig planlægning, og man som patient derfor ikke kan få prøvet sin sag.

- Det underminerer patientrettighederne, og det skal vi have rettet op på, siger Ellen Trane Nørby i et skriftligt svar, der ikke giver mere konkrete bud på, hvad ministeren vil gøre.

Kvinden havde krævet erstatning, fordi hun mente, at en rettidig undersøgelse kunne have sikret, at kræftknuden var blevet opdaget tidligere.

Regionen har tidligere forklaret, at flere end forventet ville screenes. Derfor var der ikke tilstrækkeligt med ressourcer, og derfor blev loven desværre ikke overholdt.

I vinter vurderede Østre Landsret, at kvinden ikke havde ret til erstatning. Situationen var ikke akut, og kvinden havde ikke symptomer på brystkræft. Derfor kan man ikke laste regionen, mente landsretten.

Højesteret blåstemplede tirsdag dommen og tiltrådte, "at ressourcemæssige hindringer for rettidige indkaldelser til mammografi under den forebyggende folkeundersøgelse ikke var omfattet af reglerne om erstatning for patientskader".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.