Politisk ballade om ny pasningsstruktur

- Skraldespandstilbud og rent makværk, siger Venstre om forslag, der nu sendes i høring

Pia Karlsen (V): - Det er makværk og skraldespandstilbud.

Pia Karlsen (V): - Det er makværk og skraldespandstilbud.

FREDERIKSHAVN:Den politiske borgfred mellem de to store partier i Frederikshavn Byråd er brudt.

Venstres medlemmer af børne- og ungdomsudvalget (B&U) vender tommelfingren nedad til de øvrige partiers forslag til en ny struktur for kommunens dag-, fritids- og klubtilbud.

I starten af november afviste S, DF, SF og Ø (Enhedslisten) forvaltningens forslag, som var udarbejdet, mens Venstres Pia Karlsen sad i formandsstolen i B&U.

Onsdag valgte de fire partier så at sende et nyt forslag, som er forfattet af B&U-formand Christina Lykke Eriksen (SF), der er tilbage efter endt barselsorlov.

- Det første forslag var Pia Karlsens forslag, og det var kun Venstres medlemmer, der kunne se sig selv i det, siger Christina Lykke.

- Jeg har med mit forslag forsøgt at imødekomme og samle alle i udvalget, og jeg har svært ved at forstå, hvorfor Venstre ikke er med, siger B&U-formanden.

Formandens oplæg

Ifølge forslaget, der nu sendes i høring til midt i januar, flyttes 3. klasseseleverne i Skagen, Sæby og Frederikshavn fra SFO I til fritidstilbud under ungdomsskoleloven. Børnene får tilbud om transport fra skolerne til fritidscentrene, og forældrebetalingen følger taksten for SFO I.

Det giver en besparelse for kommunen på 1,9 mio. kr.

Fritidscentret HotSpot skal placeres mere centralt i Frederikshavn by, og Ungdomsskolens tilbud skal beskæres til lovens minimumsniveau, såkaldte skal-opgaver.

Tilbuddene på Tranåsskolen og Garagen i Sæby skal "retænkes, eventuelt i andet regi", som det er formuleret.

- Alt for ukonkret

- Det er alt for ukonkret og lever slet ikke op til forventningerne om attraktive dag, klub- og fritidstilbud, specielt ikke i oplandet og for 3. klasseseleverne, siger Pia Karlsen.

- Hvordan skal folk kunne forholde sig til det, når man hverken kan se, hvad taksterne er, eller hvad der ligger i formuleringer om at noget måske skal retænkes, eventuelt i andet regi? Det giver ingen mening, og det gør det heller ikke, hvis vi skal til at transportere børnene mellem skole og fritidstilbud. Hvad med de børn, der cykler til skole? Og hvad med de oplandsbyer, hvor det eneste tilbud er det, der ligger på skolen? Vi er på vej til at lave "et skraldespandstilbud" til 3. klasserne. Samtidig forsinker vi hele processen. Vi kommer langt ind i 2016, inden vi kan komme i gang, og så forsvinder en stor del af rationalet, der så skal findes andre steder, siger Pia Karlsen, der frygter, at den politiske styring er ved at forsvinde.

- Noget makværk

- Vi har i forvejen overladt det til direktøren for B&U-området at finde besparelser for 6-7 millioner. Nu vælter vi endnu flere besparelser over på direktøren. Politikerne bliver hægtet af. Det er kort sagt noget makværk, og jeg er da alvorligt bange for, om budgettet kan holde, siger Pia Karlsen.

Christina Lykke Eriksen afviser den hårde kritik:

- Forskellen på klub- og SFO-tilbud er, at der i SFO'en er kontrolleret pasning. Samtidig øger vi åbningstiderne. Derfor er det dyrere, og vi kan ikke haste så vigtig en sag igennem. Høringen tager tid. Det er en del af demokratiet, at alle berørte parter får mulighed for at blive hørt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.