Politisk harme over journalistanholdelse

Anholdelse af en journalist er absurd, mener politikere, der vil have en forklaring af justitsministeren.

Politisk harme over journalistanholdelse

Det vækker politisk harme, at en journalist fra Ekstra Bladet fredag blev anholdt, da han ville sætte en Kina-kritisk plakat op ved Den Lille Havfrue som en hilsen til den kinesiske præsident, Hu Jintao, fra avisen.

Den kinesiske præsident sejlede fredag sammen med dronning Margrethe en tur med kongeskibet Dannebrog forbi Den Lille Havfrue.

Dansk Folkeparti kræver nu en forklaring fra justitsminister Morten Bødskov (V).

- Det her virker umiddelbart helt uacceptabelt. Danmark skal ikke ophæve ytringsfriheden, fordi vi har besøg af et kinesisk statsoverhoved, siger Dansk Folkepartis næstformand og retsordfører Peter Skaarup.

- Vi har at gøre med et regime, der konsekvent overtræder frihedsrettighederne, systematisk undertrykker enhver kritik af styret og ikke viger tilbage fra tortur for at holde sig ved magten. Selvfølgelig skal man kunne protestere over dette, siger han.

Enhedslisten kalder anholdelsen absurd.

- Det er klart, at der er nogle regler, men det lyder helt absurd at fængsle en journalist for at sætte plakater op. Også selv om det er en overtrædelse af ordensbekendtgørelsen. Det er helt ude i hampen, siger Pernille Skipper til ekstrabladet.dk.

Hun vil tvinge et svar ud af justitsministeren og kalder ham derfor i samråd om sagen.

Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance mener, at anholdelsen er betænkelig.

- Det lyder som om, at man griber ekstra hårdt til magtmidlerne, fordi man vil skåne den kinesiske præsident for at se noget, der kunne oprøre hans sarte sind. Og det, synes jeg ikke, er politiets opgave at gøre den slags ting, siger han til ekstrabladet.dk.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er ikke orienteret om sagen, men har dog nået at læse et telegram fra Ritzau om anholdelsen, inden hun fløj til Folkemødet på Bornholm.

- Som sagt jeg kender ikke ret meget til det, og jeg er nødt til at gentage, at jeg går ud fra, at politiet har gjort deres arbejde. Yderligere kommentarer har jeg ikke, siger hun til ekstrabladet.dk.

Fredag aften har Studerende for et Frit Tibet, Støttekomiteen for Tibet og Det Tibetanske Samfund i Danmark arrangeret en demonstration på Højbro Plads i København.

/ritzau/