Politisk kamp mod job-eksport

Martin bekræfter, at der er givet offentlig støtte i forbindelse med flytning til Ungarn

Lysfabrikken Martin i Frederikshavn lukker om et halvt år og flytter hele produktionen til Ungarn.Foto: Peter Broen

Lysfabrikken Martin i Frederikshavn lukker om et halvt år og flytter hele produktionen til Ungarn.Foto: Peter Broen

FREDERIKSHAVN:Lukningen af scenelysfabrikken Martin Professional i Frederikshavn tegner nu til at blive en sag på mindst to ministres borde med krav om indgreb mod flytning af arbejdspladser med EU-støtte.

Folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) vil indkalde både erhvervsministeren og udenrigsministeren i samråd og han har ydermere stillet spørgsmål til beskæftigelsesministeren.

- Vi skal hverken bruge statsstøtte eller EU-midler til at flytte arbejdspladser, fastslår Bjarne Laustsen.

Ungarn tilbød støtte

Det er nu bekræftet fra Martins side, at det amerikanske ejerfirma Harman har modtaget en støtte på 18 millioner kroner fra den statslige fond Hungaria Investment Promotion Agency, HIPA, i forbindelse flytningen.

I første omgang lød meldingen, at ”Harman hverken har søgt eller modtaget EU-støtte i den forbindelse”.

Adm. direktør Lars Dige Knudsen forklarer, at den offentlige støtte er kommet i spil i forhandlingerne med de ungarske myndigheder om placeringen af fabrikken I forvejen har Harman en fabrik i Budapest.

- Ungarerne ønskede, at en eventuel udvidelse af Harmans produktion kunne ske i en anden region og tilbød, at regeringen ville give en støtte på 18 millioner kroner, hvis Harman investerer omkring 100 millioner kroner i en fabrik i provinsbyen Péc, og ansætter 420 medarbejdere, altså en ungarsk egnsudviklingsstøtte forklarer Lars Dige Knudsen.

Den sammenhæng blev han først bekendt med sent torsdag efter kontakt til Harman i USA, og han har heller ingen viden om, hvorvidt der er tale om EU-midler, siger han.

- Det er jo heller ikke midler, der på nogen måde tilflyder Martin eller er bundet op på flytningen af Martin som sådan. Harman samler jo sin produktion fra en række fabrikker i en række lande, hvoraf Martin er en del. Det ses jo også af, at den nye fabrik ventes at få 420 medarbejdere og vi tager afsked med 185, siger han.

EU-midler til Ungarn

Bjarne Laustsen:

- Det, der reelt foregår, er man bruger offentlige midler til at flytte arbejdspladser fra et område, der har nok at slås med i forvejen, til et andet.

Han føler sig ret overbevist om, at der den støtte, der ydes fra det ungarske program, reelt er finansieret med EU-midler.

Det fremgår da også af HIPAs informationsmateriale påp hjemmesiden, at agenturets støtteordninger til bl.a. nybyggeri og jobskabelse i høj grad er baseret på midler fra EU-fonde, og i markedsføringen af landet som investeringsmål peges der også på de lave ungarske lønninger, skattebegunstigelser og gratis eller billig jord.

Fra Kina til Danmark

Bjarne Laustsen er fuldt ud opmærksom på de store lønforskelle mellem Danmark og Ungarn, men peger på, at Harman for blot et år siden faktisk flyttede produktion hjem fra Kina, fordi fabrikken i Frederikshavn i kraft af teknologiske stade og medarbejdernes dygtighed var konkurrencedygtig trods de lave lønninger i Kina.

Han peger også på, at Harman har nydt godt af en generelt god erhvervspolitik i Danmark, herunder en nedsættelse af selskabsskatterne.

I det bebudede samråd ønsker han udenrigsministerens garanti for, at der i forbindelse med markedsføring af danske virksomheder udlandet ikke sker et eksportfremme af danske arbejdspladser, men alene af dansk fremstillede produkter.

Også kommunal protest

Også medlem af Kommunernes Kontaktråd, KKR, i Nordjylland, byrådsmedlem Per Clausen, Aalborg, kalder til protest mod EU-støtte til eksport af arbejdspladser.

- Sagen vedrører ikke kun Frederikshavn Kommune, men alle nordjyske kommuner. Jeg synes derfor, at vi i fællesskab i Kommunernes Kontaktråd bør kræve, at regeringen tager denne sag op i EU og protesterer.

Han vil også opfordre Enhedslisten folketingsgruppe tage sagen op.

EU bekræfter støtte til Harman

Martin Professional/Harman har ikke modtaget støtte fra EUs økonomiske udviklingsprogram, men et selskab tilhørende Harman/Becker-gruppen i Ungarn har.

Det oplyser EU-kommissionens pressetalsmand for regional udvikling, Sophie Dupin de Saint Cyr i et svar til NORDJYSKE.

Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft har opereret i Ungarn siden 1994. Før støtten blev givet beskæftigede selskabet 572 personer. Hensigten med projektet var at øge dette antal med yderligere 180 personer. Selskabet har modtaget 677 millioner forint, svarende til ca. 2,2 millioner euro (eller 16,4 millioner kroner).

Den finansielle støtte omfatter en betingelse om, at brugen af tidligere anvendt udstyr fra andre steder ikke er tilladt. Der må altså ikke være tale om de-lokation, forklarer talsmanden (på dansk: udflytning, red.).

Selskabet har i sin ansøgning gjort gældende, at investeringen vil øge kapaciteten til at fremstille nye produkter, oplyser hun.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.