Politisk opbakning til skiltning med kalorierne

Sundhedsordførere i Venstre og De Radikale er tilhængere af ny lov fra New York

Mange elever lever alt for usundt. Foto Lars Pauli

Mange elever lever alt for usundt. Foto Lars Pauli

KØBENHAVN:Flere af de danske sundhedsordførere har fået appetit på at kopiere en ny lov fra New York, der pålægger kæderestauranter at skilte med, hvor mange kalorier der er i de forskellige retter. Loven, der trådte i kraft i fredags i New York, kan udløse bøder til restauranterne på op til 2000 dollar, hvis de forsømmer at informere deres - i mange tilfælde - overvægtige kunder. Og herhjemme finder både sundhedsordførerne fra Venstre og De Radikale loven fornuftig. Venstres Birgitte Josefsen understreger, at hun vil afvente regeringens såkaldte forebyggelseskommission, der skal komme med sundhedsanbefalinger omkring nytår, før hun lægger sig fast på sit partis linje. - Men jeg vil da godt sige allerede nu, at jeg personligt synes, at det er en rigtig god idé, siger Birgitte Josefsen. Den radikale Lone Dybkjær er på sit partis vegne klar til at stemme for al skiltning, "der kan skabe synlighed om kalorieindhold". - Det er vi altid tilhænger af. Men hvis det skal indføres på restauranter, er det vigtigt for os, at kalorieindholdet ikke skal angives per 100 gram, som det er tilfældet med varer i supermarkeder. På restauranter bør det angives per portion, så kunden nemmest kan forholde sig til det, siger hun. S er skeptisk Socialdemokraternes sundhedsordfører, Jens Peter Vernersen, er til gengæld mere skeptisk og kan ikke forestille sig, at skiltning med energiindhold er det, der kan få danskerne til at spise sundere. - Hvis Forebyggelseskommissionen kommer med et sådant forslag, vil vi selvfølgelig kigge seriøst på det. Men jeg tror mere, det er en holdningsdiskussion, der skal til for at få danskerne til at spise sundere, siger han. Hos McDonald i Danmark henviser kommunikationsdirektør Hanna Løyche til, at de danske McDonald-restauranter allerede har indført oplysninger om kalorieindhold på både hjemmeside, pjecer, selve burgerkasserne og bakkeservietterne. - Jeg synes, at vi længe har været meget åbne omkring indholdet i produkterne. Den eneste forskel fra restauranterne i New York er, at det dér nu også står på selve lysskiltene ved siden af priserne, siger hun. Hvor vidt det ville være en god idé at kopiere loven fra New York til Danmark, vil hun dog ikke tage stilling til endnu. - Men hvis man gør det, er det vigtigt, at det bliver ens regler for alle restauranter. Og det kan være problematisk for eksempelvis de restauranter, hvor kunden selv sammensætter sin ret, siger Hanna Løyche./ritzau/