Politisk ordfører bliver ny miljø- og fødevareminister

Jakob Ellemann-Jensen erstatter Esben Lunde Larsen, der tirsdag meddelte sit stop som minister.

Venstres Jakob Ellemann-Jensen (i midten) kan for første gang kalde sig minister. Ved onsdagens ministerrokade blev han udpeget som ny miljø- og fødevareminister. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Venstres Jakob Ellemann-Jensen (i midten) kan for første gang kalde sig minister. Ved onsdagens ministerrokade blev han udpeget som ny miljø- og fødevareminister. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Jakob Ellemann-Jensen (V) bliver ny miljø- og fødevareminister, efter at Esben Lunde Larsen (V) har forladt ministerposten. Det oplyser Statsministeriet.

Siden folketingsvalget i 2015 har Jakob Ellemann-Jensen været politisk ordfører for Venstre. Det job skal en anden nu overtage.

Det er Jakob Ellemann-Jensens første ministertitel. Han er søn af tidligere Venstre-formand og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

Ved præsentationen af den nye minister gør statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) det klart, at Ellemann-Jensen skal have fokus på at bekæmpe "røg, støj og møg i de store byer".

- Det vil Jakob være den rigtige til, siger Lars Løkke Rasmussen.

Jakob Ellemann-Jensen er en del af en ministerrokade, som statsministeren skulle lave, efter at både uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og Esben Lunde Larsen tirsdag trådte tilbage.

Mens Pind stopper helt i dansk politik, fortsætter Lunde Larsen i Folketinget frem til næste valg.

Ny uddannelses- og forskningsminister bliver erhvervsmanden Tommy Ahlers. Han er hentet udefra. Ahlers er blandt andet kendt for iværksætterprogrammet "Løvens Hule" på DR1.

Løkke præsenterede i alt tre nye ansigter til ministerholdet onsdag. Eva Kjer Hansen (V), som har været minister før, bliver ny minister for fiskeri, nordisk samarbejde og ligestilling.

Dermed stopper Jakob Ellemann-Jensens søster, Karen Ellemann (V), som minister.

Løkkes håb er, at Karen Ellemann vælges som ny gruppeformand for Venstres folketingsgruppe. Sker det, bliver hun den første kvindelige gruppeformand for Venstre.

Jakob Ellemann-Jensen kalder det "en lidt blandet følelse" at træde ind i en regering, som hans søster forlader.

- Men vi har en tradition med, at der skal være en Ellemann i Venstre ledelse. Så jeg håber, at hun bliver valgt som gruppeformand, siger Jakob Ellemann.

Den nuværende gruppeformand, Søren Gade, stiller op til Europa-Parlamentet næste år.

Derfor har Søren Gade allerede meddelt, at han senest træder tilbage som gruppeformand til august. Med ministerrokaden sker det allerede torsdag, bekræfter Søren Gade.

Ingen ministre fra Liberal Alliance eller De Konservative blev berørt af ministerrokaden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.