Udland

Polsk domstol giver USA tidsfrist i Polanski-sag

Domstol i Krakow skal senere i år tage stilling til en mulig udlevering af Roman Polanski til USA.

En polsk domstol udsatte fredag endnu engang en høring i udleveringssagen mod filminstruktøren Roman Polanski og fastsatte samtidig en tidsfrist for sagens næste fase.

Domstolen sagde, at USA har frem til 8. august til at besvare Polens spørgsmål vedrørende en udlevering, mens høringen er udsat til midten af september.

Domstolen skal tage stilling til, om den 81-årige Polanski skal udleveres til retsforfølgelse i USA efter en episode i 1977, da han havde sex med en blot 13-årig pige i skuespilleren Jack Nicholsons hjem i Los Angeles.

Dommeren Dariusz Mazur fastsatte tidsfristen til USA i en retssal i den sydlige polske by Krakow.

Dommeren har tidligere forklaret, at retten ikke kan træffe en afgørelse, før der foreligger en række dokumenter fra filminstruktørens advokater.

Siger domstolen, at filminstruktøren skal udleveres, er polsk lov skruet sådan sammen, at det er landets justitsminister, der skal træffe den endelige afgørelse.

Sagen har tidligere kostet Polanski husarrest. I 2009 blev han anholdt af politiet i Schweiz. Han blev sat i husarrest, men sat fri igen i 2010, da en domstol afgjorde, at han ikke skal udleveres til USA.

Den Oscar-vindende filmmager nægtede i første omgang skyld i ulovlig sex med den mindreårige under en fotosession, hvor deltagerne havde fået godt med champagne og stoffer.

Derpå blev han sat i et sikret fængsel, og efter 42 dage indgik hans forsvarer forlig med anklagemyndigheden. Romanski tilstod at have haft sex med den mindreårige, men ikke at det var voldtægt.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.