Polsk EM-trussel: Vuvuzela-larm straffes

I Polen kan EM-tilskuere blive straffet for at bruge den høreskadelige trompet, vuvuzelaen, på stadion.

Polsk EM-trussel: Vuvuzela-larm straffes

Hvis tilskuere til de kommende EM-kampe i Polen overvejer at tage en såkaldt vuvuzela med under armen til kampene, bør de nok tænke sig om en ekstra gang.

Den larmende trompet, der blev verdenskendt i forbindelse med VM i 2010, er ikke velkommen på de polske lægter.

Det polske politi advarer forud for EM-slutrunden fans mod brugen af de gennemtrængende plastikhorn. Ifølge det polske politi kan vuvuzela-glade fans risikere at blive straffet, hvis de tager trompeten i brug på stadion eller i fanafsnittene.

Derfor vil der også blive etableret opsamlingssteder, hvor man kan efterlade de forbudte horn, inden man bliver lukket ind på stadion.

Sådan lyder det fra det polske politis talsmand Mariusz Sokolowski.

Vuvuzelaerne blev for alvor populære under VM i Sydafrika i 2010, og det blev allerede dengang overvejet, om man skulle forbyde hornene under kampene, fordi den monotone lyd kan nå helt op til 127 decibel og dermed skade hørelsen permanent.

Instrumentet er nu blevet forbudt til blandt andet tennisturneringen Wimbledon og i en række forskellige fodboldligaer.

Embedsmænd i Ukraine, der er Polens medvært ved EM, har foreslået, at fodboldtilskuerne i stedet for de voldsomme vuvuzelaer kan få lov til at bruge den mildere keramiske fløjte - zozulitsaen.

Det har ukrainsk sikkerhedspersonale dog allerede afvist, fordi de frygter, at det keramiske instrument kan blive et farligt kasteskyts i hænderne på gale, berusede fans.

/ritzau/