Udland

Polsk præsidentvalg sker i skyggen af Ukraine-konflikt.

Alt tyder på, at Polen skal ud i en anden valgrunde, da ingen af kandidaterne ventes at få absolut flertal.

Polske vælgere går søndag til stemmeurnerne i første runde af et præsidentvalg, der ifølge meningsmålingerne vil sende favoritten, den nuværende præsident, Bronislaw Komorowski, ud i en anden runde mod sin konservative udfordrer, Andrzej Duda.

Et genvalg af Komorowski vil give et tillidsløft til hans allierede i den polske centrum-højre regering, som senere på året står over for et meget tæt løb for at bevare magten i en ny valgperiode.

Den 62-årige Komorowski har ført kampagne for, at han er garanten for national sikkerhed.

Den melding har vundet gehør blandt vælgere, der er nervøse efter Ruslands indblanding i krisen i Ukraine. De er nervøse for, at Polen kan blive det næste mål.

Den 75-årige pensionist Barbara Gajewska, der stemmer i Wegrow 100 kilometer øst for den polske hovedstad Warszawa, siger uden omsvøb, at hun stemmer på Komorowski.

- For mig er han moderat og velafbalanceret. På en måde har han allerede leveret, mens det er vanskeligt for mig at tro på alle de løfter, som de andre kandidater bringer til torvs.

I Polen, der er Østeuropas største økonomi, har premierministeren langt den største magt, men præsidenten har også stor tyngde som øverste chef for de væbnede styrker, ligesom han har indflydelse på udenrigspolitikken og magt til at nedlægge veto mod lovforslag.

Meningsmålinger giver Komorowski omkring 40 procent af stemmerne. Hans nærmeste modstander, Andrzej Duda, som støttes af det konservative oppositionsparti, Lov og Retfærdighed, ventes at få omkring 30 procent, efter at afstanden i de seneste uger er blevet mindre.

Den 42-årige Duda har ført valgkamp om et løfte om at sænke pensionsalderen, ligesom han har advaret mod, at hvis Polen indfører euro, sådan som Komorowski har sagt, det vil ske, vil priserne på varer i butikkerne stige.

Kandidaten på tredjepladsen med omkring 15 procents opbakning er Pawel Kukiz, en tidligere rockmusiker, der har fået opbakning af polakker, der er utilfredse med de traditionelle politikere.

Stemmelokalerne i Polen er åbne til klokken 21, og det officielle resultat ventes ikke at foreligge før sent mandag aften.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.