Poppens blå outsider

Dido er med sin melankolske grundtone ikke prototypen på en popstjerne. Ikke desto mindre har hun solgt millioner af plader.

Dido er med sin melankolske grundtone ikke prototypen på en popstjerne. Ikke desto mindre har hun solgt millioner af plader.

¤Dido, britisk popstjerne, fylder søndag 40 år. Det var en alt andet end typisk stjerne, der kort efter årtusindskiftet poppede frem på hitlisterne. Med sin halvmutte attitude, melankolske tekster og dystre lyd sendte Dido et blåligt skær ud over publikum i skarp kontrast til den lyserøde projektør, som kollegerne Britney Spears og Christina Aguilera på samme tid bestyrede. Berømmelsen tog pludselig fart i 2000 for briten med det alt andet end beskedne borgerlige navn Florian Cloud de Bounevialle Armstrong. Rapstjernen Eminem lånte omkvædet fra hendes sang "Thank You" til nummeret "Stan", der blev et af årets største hits. Og så gik det stærkt. Pladekøberne kastede sig over det halvandet år gamle debutalbum "No Angel", som straks blev udsendt på verdensplan. Samtidig gik den amerikanske tv-serie "Roswell", hvor Dido leverede temaet "Here With Me", sin sejrsgang gennem Europa og sikrede yderligere eksponering. Succesen blev hurtigt fulgt op med et nyt album, "Life For Rent", som affødte kæmpehittet "White Flag". Sangens tekst om at tage den hårde vej ud af en forlist kærlighed er på mange måder sigende for stemningen i Didos musik. "I will go down with this ship/And I won't put my hands up and surrender/There will be no white flag above my door/I'm in love and always will be," lyder det i den viljefaste tekst. Albummet blev en salgssucces, men de øvrige singler kunne ikke følge "White Flags" hitlisteplaceringer, og interessen for Dido begyndte at ebbe ud. Der skulle gå fem år, før hun igen rørte på sig med "Safe Trip Home" fra 2008. Pladen var mere spartansk instrumenteret end forgængerne og skulle angiveligt være et vigtigt hjælpemiddel for Danske Banks cheføkonom Steen Bocian, når han skal finde ro til at skrive sine analyser. Salgstallene afslørede dog, at det brede poppublikum havde forladt Didos territorium, og albummets omslag affødte et sagsanlæg fra en amerikansk astronaut. Han følte sig personligt krænket over, at sangerinden havde brugt et billede af ham under en rumvandring. Det har dog ikke stoppet sangerindens virkelyst. Siden har hun udsendt flere singler, skrevet sange til kollegaen Jason Mraz og modtaget en Oscar-nominering for sangen "If I Rise" fra filmen "127 Hours". Netop nu er hun undervejs med et nyt album, der skulle komme på gaden i 2012. /ritzau/