Udland

Populær højreorienteret bliver Israels præsident

Den 74-årige Reuven Rivlin overtager posten som Israels præsident fra Shimon Peres til juli.

Den tidligere parlamentsformand Reuven Rivlin blev tirsdag valgt til Israels 10. præsident.

Den højreorienterede politiker anses for at være en høg, men han har samtidig ry for at være en forkæmper for demokratiet, ligesom han er kendt som en humorist, der er har vundet respekt på tværs af Israels politiske spektrum.

Den 74-årige Rivlin, som er veteranmedlem af Benjamin Netanyahus parti, Likud, overtager præsidentposten fra Shimon Peres, når den 90-årige præsident træder tilbage i juli.

Peres har siddet som præsident i syv år.

Rivlin har ikke lagt skjult på, at han støtter kampen for et større Israel, der omfatter hele det territorium, som ligger mellem Jordanfloden og Middelhavet.

- Rivlin kommer ikke til at blive en præsident for staten Israel, men en præsident for et stor-Israel, skriver den politiske kommentator Ari Shavit i avisen Haaretz om den nye præsident, der overvejende har ceremoniel betydning.

- Han vil bruge sin position som præsident til at fremme bosættelsesprojektet på Vestbredden, som han er en varm tilhænger af, og til at fremme et-statsløsningen, tilføjer kommentatoren.

Rivlin er tidligere militær efterretningsofficer og uddannet advokat. Han sagde i 2012 ifølge flere medier, at han "hellere ville acceptere palæstinenserne som israelske statsborger end et splittet Israel og Vestbredden som en fremtidig to-stats fredsløsning.

Selvom den israelske præsident ikke er direkte involveret i politiske beslutninger, har den afgående præsident Peres brugt sin position til at tale for fred med palæstinenserne.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.