Portland: håber at slippe for NOx-skat

Signal fra regeringen rejser forventninger, som kan sikre job og investeringer

Foto: Henrik Bo <i>Pressefotograf Henrik Bo</i>

Foto: Henrik Bo Pressefotograf Henrik Bo

AALBORG:Kjeld Pedersen, adm. direktør på Aalborg Portland, håber, at han har hørt rigtigt: at regeringen er parat til at fjerne eller begrænse den stærkt belastende afgift på virksomhedens røg, NOx-afgiften.

Det kan sikre arbejdspladser og fremme de italienske ejeres vilje til at investere i Aalborg.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt sagde tirsdag, at hun ”på ingen måde vil udelukke” en lettelse af de afgifter, der især rammer eksport-industrien.

Og det gør NOx-afgiften i på Aalborg Portland, der Danmarks suverænt største udleder af kvælstofilter. Der bruges rigtigt meget energi til at fremstille cement.

Der er gode grunde til at begrænse udledningen, som også kommer fra biler, for NOx-erne er skadelige både for helbred og klima.

Fabrikken bruger årligt omkring 10 millioner kr. på at begrænse udledningen, men kan ikke fjerne den, og dens problem er, at konkurrenterne i Europa ikke er underlagt samme afgift.

Afgiften er på tre millioner kroner om måneden er en femdobling i forhold til det tidligere niveau. Udgiften sdvazrer til 60-70 mands lønninger, en størrelsesorden, som Kjeld pedersen sætter i relation til det samlede antal på 300 ansatte.

Den foregående skatteminister lovede dog at hæve et bundfradrag sidste sommer.

- Vi venter stadig, bemærker Kjeld Pedersen lakonisk.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.