PORTRÆT: Auken holder SF's slidte fane højt

SF's nedtur kunne ikke spænde ben for Margrete Auken, der er klar til tredje runde i EU-Parlamentet.

27. maj 2014 06:26

Hun har været en del af dansk politik i 35 år, hun har 10 års jubilæum i EU-Parlamentet i år - og efternavnet Auken har for længst bidt sig fast i danskernes bevidsthed.

Derfor var SF's spidskandidat til EU-Parlamentet, Margrete Auken heller ikke nervøs for, at partiets dårlige meningsmålinger og udtrædelsen af regeringen skulle spænde ben for hendes ambition om at blive valgt ind i EU-Parlamentet for tredje gang.

- Jeg har altid fået flere stemmer end partiet som helhed. Men vi har mistet indflydelse, og det svækker også mit arbejde. Der er blevet lidt mere bombet på min vej, men jeg er fortrøstningsfuld, selvom vi næppe når niveauet fra sidste valg, sagde hun inden søndagens valg.

Og det fik hun ret i. Da Auken i 2009 for anden gang blev valgt ind i EU-Parlamentet, var det med den største vælgeropbakning, SF har oplevet til et EU-valg, og den garvede EU-politiker fik 204.00 personlige stemmer. Ved dette års valg blev det til 153.073 personlige stemmer.

Den 69-årige politiker har aldrig selv været i tvivl om, at hun er SF'er helt ind til benene. Hun blev valgt ind i Folketinget for SF i 1979 - og har med undtagelse af en pause i 1990-94 været folketingspolitiker frem til 2004, hvor hun skiftede Christiansborg ud med EU-Parlamentet i Bruxelles.

Her har hun siden kæmpet mod det, hun selv betegner som "de to tikkende bomber i Europa": Klimaforandringerne og den voksende ulighed i unionen - og sideløbende også flyttet SF i en mere EU-begejstret retning.

Da Margrete Auken for første gang blev valgt ind i EU-Parlamentet, nægtede hun således at følge SF's hovedbestyrelses beslutning om, at hun skulle høre til i den venstreorienterede GUE-gruppe i parlamentet.

Begrundelsen lød, at hun ikke ville være i gruppe med "kommunister, der ikke har gjort op med sovjetkommunismen". Sådan slog hun fast, at selvom hjertet ligger hos SF, vil hun ikke lade sig diktere af partitoppen.

I denne valgkamp fokuserede Margrete Auken især på grønne mærkesager og forbrugerbeskyttelse. Blandt andet med mottoet: "Industrien har en hær af lobbyister. Men vi har hende her!"

Aukens annoncer kom også i fokus i valgkampens slutspurt, da det kom frem, at SF har brugt offentlige midler fra Europa Nævnet til at købe avisannoncer op til valget.

Ud over sin politiske karriere har Margrete Auken siden 1972 været sognepræst ved Frederiksberg Kirke, men i dag bestrider hun dog kun 10 procent af den stilling.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...