PORTRÆT: Kongen, der mistede det spanske folks tillid

Kong Juan Carlos indførte reformer, der efter general Francos død førte til demokrati i Spanien.

Den 76-årige spanske konge Juan Carlos meddelte mandag højst overraskende, at han efter næsten 40 år på tronen ønsker at abdicere af helbredsmæssige årsager.

Den engang så populære konge lagde sin vægt bag Spaniens tilbagevenden til demokratiet, da han blev indsat som konge efter general Francisco Francos diktatur fra 1939 til 1975.

Igen i 1981 stod han på demokratiets side. Da var det unge demokrati i Spanien i en kæmpe krise. Militæret forsøgte at tage magten. Men Juan Carlos holdt en tv-tale til nationen, hvori han opfordrede spanierne til at støtte den legitime demokratiske regering og ikke kupmagerne.

I de senere år har kongen mistet sin popularitet på grund af korruptionsskandaler og fadæser.

Hans ene datter, prinsesse Cristina, og hendes mand, Iñaki Urdangarín, er tiltalt i en stor korruptionssag og i en sag om hvidvaskning af penge.

Prinsessens mand, der har mistet sin hertugtitel, er tiltalt for at have svindlet med offentlige midler i størrelsesordenen seks millioner euro - omkring 45 millioner kroner.

Prinsesse Cristina ejer sammen med sin mand firmaet Aizoon, som myndighederne mistænker for at være et selskab, der bliver brugt til hvidvask af sorte penge.

Spanierne har også være meget vrede over kongens pengeforbrug. Spanien befinder sig i en dyb økonomisk krise. Arbejdsløsheden er på omkring 25 procent, pengene er små, og der er store nedskæringer og besparelser.

Kongefamilien er også gået ned i apanage, men der er stadig penge til royale fornøjelser, som ikke er alle forundt.

I april 2012 rejste kong Juan Carlos til Botswana for at skyde elefanter. Der skete et uheld, så han måtte flyves hjem i utide for at blive opereret i hoften.

Det udløste kritik blandt hans landsmænd, der finder det urimeligt, at de suger på lappen, mens en offentligt finansieret konge løber rundt på savannen og kommer til skade under en elefantjagt.

Ud over elefantjagt og militærkup har kongen gennemlevet en stor udvikling i sit land.

Juan Carlos blev født i Rom den 5. januar 1938. Her opholdt den spanske kongefamilie sig, da Spanien i 1931 var blevet erklæret republik.

I 1948 gav diktator Franco tilladelse til, at Juan Carlos kunne flytte til Spanien for at gå i skole. Han kom senere i militæret og læste også jura, politik og økonomi. Den unge kongelige kom tættere og tættere på Franco og blev kørt i stilling som arvtager.

I 1975 døde Franco, og så blev Juan Carlos indsat som konge. Men Juan Carlos videreførte ikke diktaturet. Han indførte reformer, som førte til demokratiske valg.

Kong Carlos er gift med dronning Sofia. Parret har tre børn, nemlig kronprins Felipe og prinsesserne Elena og Cristina.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.