Udland

Portugal bøjer sig for raseri over ny skat

Regeringen i Lissabon erkender nu, at den strammede skruen for meget over for landets trængte befolkning.

Portugal bøjer sig for raseri over ny skat

Portugals regering har bøjet sig for befolkningens protester mod endnu en byrde, som regeringen havde kalkuleret med ville øge statens indtægter betragteligt. Regeringen vil nu forsøge af at finde andre måder at skrabe pengene ind på.

Det siger premierminister Pedro Passos Coelho efter et statsrådmøde i Lissabon, der trak ud til langt efter midnat.

Kovendingen er udløst af sidste uges massive demonstrationer mod regeringens forslag om en kraftig forhøjelse af lønmodtageres bidrag til socialsystemet.

Stigningen i den sociale sikringsskat var endnu et tiltag i regeringens bestræbelser på at rette op på statens finanser, som de internationale långivere forlanger for at stille milliarder af euro til rådighed for Portugals trængte statskasse.

Nattens møder varede otte timer og tidligt lørdag hedder det i en officiel erklæring, ifølge nyhedsbureauet AFP, at regeringen er indstillet på at forhandle om alternativer til den forhadte forhøjelse af socialbidraget.

Inden døren lukkede sig bag Pedro Passos Coelho, da han ankom til mødelokalet, garanterede premierministeren at "lytte til landet". Tidligere var han kun villig til at "justere" forslaget.

Både lønmodtagere, erhvervslivet og fagforeningerne har fordømt den højere skat.

Under mødet i præsidentpaladset i Lissabon sørgede tusindvis af rasende demonstranter for en lydkulisse, der ikke efterlod mødedeltagerne i tvivl om utilfredsheden med de voldsomme besparelser og forringelser af pensioner, lønninger og ansættelsesforhold.

- Tyveknægte, tyveknægte, brølede folkemængde foran paladsets mure ifølge AFP.

Flere end 100 demonstranter holdt ud til mødet var overstået og buhede af politikerne, da de forlod stedet i de tidlige morgentimer.

Med Coelhos træk i håndbremsen undgår lønmodtagerne at skulle betale 18 procent til sikringsordningen mod nu kun 11 procent. Forhøjelsen skulle gælde fra 2013.

Den Europæiske Centralbank, EU samt Den Internationale Valutafond har stillet over 580 milliarder kroner til rådighed for Portugal, der til gengæld skal gennemføre nedskæringer og reformer.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.