Udland

Portugal går til angreb på arbejdsløsheden

Den portugisiske regering giver erhvervslivet et pusterum, men vælter byrder over på folk i arbejde.

Portugal går til angreb på arbejdsløsheden

Portugals premierminister er meget bekymret over den høje ledighed i landet.

Han er så bekymret, at han fredag aften i bedste tv-sendetid annoncerede nye tiltag for at få virksomhederne til at ansætte flere medarbejdere.

Men det bliver i udpræget grad folk i arbejde, der kommer til at betale prisen, lyder den skrappe melding, som blev transmitteret få minutter før store dele af befolkningen var ved at gøre sig klar til VM-kvalifikationskampen mod Luxembourg.

Fra og med 2013 skal ansatte i både den private og den offentlige sektor betale et større beløb til statens sociale sikringsordning, mens virksomhedernes bidrag sættes ned.

- Dermed reducerer vi virksomhedernes lønomkostninger betydeligt (...) og vi gør det på et tidspunkt, hvor virksomhedernes finansielle situation er skrøbelig, siger premierminister Pedro Passos Coelho, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Lønmodtagerne skal fra næste år betale 18 procent til sikringsordningen mod nu 11 procent. Dermed kan virksomhedernes bidrag blive sat ned til ligeledes 18 procent fra nu 23,75 procent.

- Et incitament til virksomhederne for at øge deres investeringer og skabe nye job, siger Coelho, ifølge Wall Street Journal.

Ledigheden er de seneste år øget i EU-landet Portugal. Især som følge af regeringens mange foranstaltninger for at få nedbragt statens underskud, der forlanges af de internationale långivere.

Sammenlignet med nabolandet Spanien, hvor én ud af fire står uden arbejde, virker ledighedsprocenten på 15 måske tålelig. Men ikke for Pedro Passos Coelho:

- Arbejdsløsheden har nået et uholdbart højt niveau, siger han.

I maj 2011 accepterede EU, Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank at stille lån på 78 milliarder euro til rådighed for Portugal.

Pengene udbetales i portioner - men kun hvis regeringen opfylder aftalerne med den såkaldte "trojka" om på permanent basis at få nedbragt statens underskud. Næste udbetaling fra kreditorerne er på 4,3 milliarder euro.

Et hold af økonomiske "synsmænd" fra långiverne er i disse dage i hovedstaden Lissabon for at kontrollere, at tiltagene skrider frem som lovet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.