Udland

Portugal siger ja til sparebudget

Portugals parlament har godkendt næste års budget, der indeholder besparelser for knap 40 milliarder kroner.

Portugal siger ja til sparebudget

Tusinder af demonstranter er tirsdag samlet uden for Portugals parlament, mens politikerne godkender et 2013-budget, hvor sparekniven svinges i hidtil uset omfang.

Med besparelser svarende til 39,5 milliarder kroner er det den hidtil største sparekur, portugiserne nu skal igennem.

80 procent af pengene kommer ind gennem højere skatter, og det har udløst en serie protester.

- Vi må gøre det af med denne politik, inden den gør det af med os, lyder det på et af de bannere, demonstranterne har taget med foran parlamentsbygningen.

Inde bag murene er sparebudgettet vedtaget med en sikker margen, fordi den regerende centrumhøjre-regering har absolut flertal.

Demonstranterne retter skytset mod den såkaldte trojka bestående af EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF), som er de tre kreditorer bag den 78 milliarder euro store hjælpepakke, Portugal har fået.

- Vi siger nej til trojkaen og dens politikker, står det på et andet banner, mens et tredje erklærer: "Det er røveri, og det er folket, der betaler!".

Det kraftigt slankede budget for 2013 har udløst adskillige protester, heriblandt en omfattende demonstration den 14. november, der endte i sammenstød mellem stenkastende demonstranter og politifolk med stavene trukket.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.