Udland

Portugisere protesterer mod spareplan

Titusinder af portugisere demonstrerer mod regeringens nedskæringer. Også i Spanien er der nye protester.

Portugisere protesterer mod spareplan

Den portugisiske regerings spareplaner har lørdag aften fået titusinder af demonstranter til at gå på gaden for at vise deres modstand mod den seneste bølge af nedskæringer.

Den fredelige protest kommer efter, at Portugals centrum-højre regering antændte befolkningens vrede ved at lufte planer om at øge lønmodtageres bidrag til det sociale system betragteligt.

Regeringen trak i land igen, efter at forslaget blev mødt af kritik fra både fagforeninger, virksomheder og oppositionen.

Men nu forsøger den at finde andre områder at øge skatterne samt skære ned på udgifterne for at leve op til kravene fra den såkaldte trojka - EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond (IMF).

Trojkaen har stillet over 580 milliarder kroner til rådighed for Portugal, der til gengæld skal gennemføre nedskæringer og reformer.

"Gå ad helvede til trojka, vi vil have vores liv tilbage", lød teksten på et banner i menneskemængden i det centrale Lissabon.

- For et år siden fortalte premierministeren os, at løsningen på landets problemer var aftalen med trojkaen, råbte lederen af fagforeningen CGTP, Armenio Carlos, i en tale ved lørdagens demonstration.

- Men vi har allerede set denne film i Grækenland. Det er en vej uden udgang, og den skubber os mod afgrunden, sagde han.

Lørdagens demonstration var den tredje store protest på to uger.

Også i nabolandet Spanien er der varslet nye demonstrationer lørdag aften mod den hestekur, regeringen har sat befolkningen på.

I den seneste uge har der været store protester i både Grækenland, Spanien, Portugal og Italien i takt med, at de sydeuropæiske regeringer må gennemføre store besparelser på grund af krisen i eurozonen.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst