Danmark

Postnummer afgør behandlingen af slidgigt

Ti kommuner har et gratis tilbud om behandling af slidgigt. Det bør være alle, siger Gigtforeningen.

Ifølge tal fra Statens Institut for Folkesundhed lider 150.000 danskere af slidgigt i knæ og hofte og er så generet af smerter og helbredsrelateret funktionsnedsættelse, at de med fordel kunne modtage hjælp fra deres kommune til at tackle deres sygdom.

Alligevel har kun ti kommuner tilbud om et gratis, evidensbaseret forløb med træning og patientuddannelse. Det skriver Politiken.

Den geografiske forskel i behandling får Gigtforeningen op i det røde felt.

- Der bør være et nationalt, gratis tilbud i alle kommuner. Ellers skaber det ulighed alt efter postnummer, siger Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind, til Politiken.

- De fleste sårbare og udsatte har ikke råd til selv at betale for et længerevarende forløb med fysioterapi. Derfor er der behov for en national politisk prioritering, hvor nogle siger, at det her er den vej, vi skal gå, tilføjer hun.

Ifølge formanden for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht, "går det alt for langsomt" med at udbrede de evidensbaserede uddannelses- og træningsforløb i alle landets kommuner.

- Med den viden, vi har nu, er det uholdbart, at der er brugerbetaling på den bedste og billigste løsning, mens det offentlige betaler hele regningen, hvis det i stedet ender med en operation, siger hun til Politiken.

- Det er ikke en fornuftig måde at bruge pengene på, og det er ærgerligt for patienterne.

Thomas Adelskov (S), formand for Social- og Sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening, roser dog de kommuner, der på kort tid har taget det gratis tilbud til sig.

- Det er rigtig godt, at mange kommuner har taget denne her opgave på sig. For mange borgere er træning et bedre alternativ end en operation, siger han til Politiken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.