Udland

Præsident fyrer og hyrer regering på under en uge

Korruptionsanklager mod den chilenske præsidents egen søn har fået hende til at lægge en ministerkabale på ny

Chiles præsident, Michelle Bachelet, har mandag sammensat en ny regering, efter at en korruptionsskandale, der blandt andet har involveret hendes egen søn, har afsporet regeringens reformkurs.

Den nye regering er kommet på plads fem dage, efter at præsident Bachelet overraskende valgte at fyre hele ministerholdet. Flere af de gamle ministre har dog fået genvalg på det nye hold, mens fem er blevet fyret inklusiv finansminister Alberto Arenas og indenrigsminister Rodrigo Penailillo, som også var stabschef.

- I dag er tiden kommet til, at nye impulser skal løfte kvaliteten af regeringen, siger Michelle Bachelet, der er Chiles første kvindelige præsident nogensinde.

Til posten som ny finansminister har hun hentet Rodrigo Valdes, chef for den chilenske centralbank. Det er første gang siden den tidligere diktator, Augusto Pinochets, fald i 1990, at en finansminister bliver fyret.

Chile, et af Latinamerikas mest velstående og velfungerende lande, er blevet rystet af skandalen, og præsidentens popularitet er styrtdykket, så hun nu kun har opbakning fra 29 procent af befolkningen.

Hendes reformiver inden for uddannelsessystemet, arbejdsmarkedet og skattelovgivning har fået et skud for boven på grund af korruptionsanklagerne, hvor hendes søn og dennes kone angiveligt skal have brugt deres politiske indflydelse til at score omkring 30 millioner kroner på ejendomsmarkedet.

Bachelet fastholder, at hun ikke har kendskab til sagen, men skandalen har været skadelig for hendes troværdighed, fordi hun ikke har været bleg for at tale dunder mod eliten og dens privilegier.

Michelle Bachelet er i gang med sin anden periode som præsident, efter at hun ved valget i 2014 igen kom til magten efter fire års pause.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.