Præsident Hu bliver mødt med Tibet-protest

Danske Tibet-støtter har flaget med Tibets flag foran Kinas præsident for at gøre opmærksom på landet.

Præsident Hu bliver mødt med Tibet-protest

Det tibetanske flag blafrede over Langelinie i København, da Kinas præsident, Hu Jintao, besøgte Den Lille Havfrue og sejlede med Dannebrog i Københavns Havn sammen med dronning Margrethe.

Flaget er forbudt i Kina, men ved hjælp af tre heliumballoner lykkedes det Støttekomiteen for Tibet at forstyrre Jintaos udsigt fra kongekahytten med Tibets blå-rød-gule flag.

- Den danske statsminister har sagt til pressen, at hun ikke vil tage Tibet op med Hu Jintao under sit møde med ham i morgen formiddag. Det er vi selvfølgelig meget utilfredse med, siger Anders H. Andersen fra støttekomiteen.

- Der kan ikke findes nogen bedre mulighed for at tage Tibet spørgsmålet op, end når Thorning mødes med Hu Jintao, siger han.

- Derfor har vi lavet denne aktion for at vise, at der er en udbredt utilfredshed i den danske befolkning med Kinas politik i Tibet, siger Anders H. Andersen.

Sammen med Studerende for et Frit Tibet og Det Tibetanske Samfund i Danmark arrangerer støttekomiteen en demonstration fredag aften klokken 18.

Ifølge Anders H. Andersen er Hu Jintao den helt rette at tale Tibets sag med.

- Han er hovedansvarlig for Kinas undertrykkelse gennem de seneste 20 år. Han startede som partisekretær i Tibet i 1988 og stod bag nedskydningen af tibetanske demonstranter, siger han.

Tibetanere sætter med jævne mellemrum ild til sig selv i frustration over ikke at blive hørt. Seneste selvafbrænding skete ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua fredag morgen.

/ritzau/