Præsident Hu: Hård hund og loyal partisoldat

Hu Jintaos vej til toppen blev grundlagt af hård kurs mod demonstranter og loyalitet til kommunistpartiet.

Præsident Hu: Hård hund og loyal partisoldat

Hu Jintao, der torsdag eftermiddag ankom til Københavns Lufthavn med et stort følge af ministre, er det første kinesiske statsoverhoved, der kommer på officielt besøg i Danmark.

Som øverste leder for verdens folkerigeste land er han en af de mest indflydelsesrige personer i verden, men det var ikke meget, verden vidste om Hu, da han blev valgt til præsident af Folkekongressen i marts 2003.

Og det er stadig begrænset, hvor meget omverdenen kender til Hu Jintao, der har ry for at være meget lukket i forhold til pressen. I de snart ti år han har været præsident, har han ikke stillet op til et personligt interview en eneste gang.

Han er 69 år gammel og blev født i Anhui-provinsen i 1942, ifølge hans officielle biografi. Ud af en tehandler-familie mistede han som syvårig sin mor og voksede derfor op hos sin tante.

Han har en søn og en datter og er gift med en tidligere medstuderende.

Siden 1964 har han været et engageret medlem af kommunistpartiet, men oprindelig er han uddannet ingeniør i vandteknologi fra det ansete Qinghua-universitet.

Hans politiske karriere tog fart i slutningen af 70'erne. I 80'erne var han partileder i den fattige Guizhou-provins og Tibet, hvor han stod for en hård kurs mod demonstranter, der krævede uafhængighed. Her tjente han sine sporer i partiet.

Den 69-åriges position som arving til posten blev cementeret ved den 16. kommunistiske partikongres i 2002, da han afløste Jiang Zemin som partileder.

Jiangs beslutning om at træde tilbage som leder af den magtfulde Centrale Militærkommission i 2003, tre år tidligere end planlagt, siges at have været den første fredelige magtoverdragelse siden den kommunistiske revolution i 1949.

Hu Jintao har gjort kampen mod korruption til sin mærkesag. Han har lovet at fremme god regeringsførelse og advaret om, at selve socialismen er på spil.

Han har omvendt blankt afvist vestligt-inspirerede politiske reformer og advaret om, at de vil lede Kina ind i en blindgyde.

I takt med stigende sociale spændinger og et øget skel mellem rig og fattig i Kina har han været fortaler for et "harmonisk" samfund" og lovet at bruge flere penge på sundhed og uddannelse i de fattige landdistrikter.

Hu Jintao siges at være glad for dans og bordtennis og er blevet beskrevet som en tilbageholdende og intelligent mand. Hans loyalitet og lydighed over for partiet menes at have bidraget til hans vej mod præsidentembedet.

Efter planen træder Hu Jintao tilbage som leder af kommunistpartiet i løbet af 2012 og som præsident i 2013.

Vicepræsident Xi Jingpeng ses som den mest sandsynlig kandidat som efterfølger, særligt efter hans udnævnelse til viceformand i den Centrale Militærkommission, der er et vigtigt springbræt på vejen mod jobbet som præsident.

Hu Jintaos afgang kommer ifølge iagttagere til at efterlade et parti i intern splittelse og konflikt med sig selv.

I marts blev kommunistpartiets leder i storbyen Chongqing, Bo Xilai, fjernet fra posten. Han lå ellers til at træde ind i partiets absolutte inderkreds, når partitoppen skiftes ud og afløses af en ny generation af ledere senere i år.

Fyringen af partichefen i Chongqing afslører ideologiske uenigheder i partitoppen, hvor Bo Xilai er kendt for at stå for en mere socialistisk linje end partitoppen i Beijing.

Han gennemførte en række sociale reformer, som kom fattige til gode, men som blev taget ilde op i Beijing.

Fyringen kom en måned efter, at politichefen i Chongqing, Wang Lijun, øjensynligt forsøgte at flygte til USA. Sagen fik stor opmærksomhed i Kina, selv om det ikke er bevist, at politichefen forsøgte at flygte.

/ritzau/