Udland

Præsident vil ikke slå streg over Østrigs nazi-fortid

Tirsdag er det 75 år siden, at Østrig til begejstring for mange borgere blev indlemmet i nazi-Tyskland.

Præsident vil ikke slå streg over Østrigs nazi-fortid

Østrig kan ikke lægge sin nazi-fortid bag sig, selv om mange østrigere ønsker det, siger landets præsident på 75-års-dagen for sammensmeltningen med nazi-Tyskland.

Adolf Hitler og hans soldater marcherede helt uden modstand ind i Østrig den 12. marts 1938.

Faktisk blev den såkaldte Anschluss mødt med begejstring fra hundredtusinder af østrigere. Mange af dem kom siden til at spille en ledende rolle i det nazistiske massedrab i Europa.

- Det var ønsket at lægge denne katastrofe bag sig og håndtere landets fremtid på ny. Fortidens dybe sår antog man ville heles. Det kan jeg godt forstå, siger præsident Heinz Fischer i en tale på Wien-paladset Hofburg.

- Men kun sår, der er renset, kan hele uden risiko for infektion. Og rensningen af dette sår tog lang tid, fortsatte han.

Østrig fastholdt i årtier efter Anden Verdenskrig, at det var et offer for nazismen. Lige til den østrigske kansler Franz Vranitzsky i 1991 i en tale i parlamentet erkendte, at østrigske borgere delte ansvaret for nazisternes uhyrlige forbrydelser.

Præsident Fischer siger i en refleksion over ansvar og at glemsel:

- Enkeltpersoner kan ikke slå en streg over forbrydelser af denne dimension, og regeringer og parlamenter kan ikke dekretere, at en sådan streg skal slås, siger han.

Næsten hele Østrigs jødiske befolkning blev dræbt eller flygtede under nazismen, og de 15.000 jøder, der er tilbage i dag, taler om en gryende antisemitisme i landet.

Østrig blev aldrig som Tyskland tvunget af de allierede magter til afnazificering efter krigen. Det betød, at mange institutioner ikke blev tvunget til et opgør med nazi-ideologien.

Senest er det kommer frem, at det verdensberømte filharmoniske orkester i Wien var dybt inficeret af nazismen. Store dele af orkesterets medlemmer var medlemmer af nazipartiet, og de var med til at angive deres jødiske musikkolleger.

Orkesteret var med til at hædre gamle nazister flere årtier efter krigen.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.