Udland

Præsidentkandidat om Zimbabwes valg: Kæmpe farce

Førsteudfordrer Tsvangirai mener, at valget er en kæmpe farce og ugyldigt, da han frygter valgsvindel.

Præsidentkandidat om Zimbabwes valg: Kæmpe farce

Valget til ny præsident i Zimbabwe er en "kæmpe farce", siger førsteudfordrer og premierminister, Morgan Tsvangirai, få timer efter, at den nuværende præsident, Robert Mugabe, har påberåbt sig valgsejren, inden stemmerne er talt op.

Tsvangirai frygter valgsvindel og mener derfor, at valget er ugyldigt.

- Det er et farce af et valg, som ikke reflekterer folkets vilje. Efter vores mening er valget ugyldigt.

- Dette valg har været en enorm farce, siger Tsvangirai til en pressekonference i hans partis hovedkvarter, hvor kampklædt politi er blevet udstationeret.

Han peger på flere meldinger om valgsvindel i præsidentvalget, der også gælder en ny nationalforsamling. Partiet holder et hasteindkaldt møde senere torsdag for at diskutere, hvordan partiet skal reagere.

Også organisationen af uafhængige valgobservatører, ZESN, siger, at troværdigheden af onsdagens valg i Zimbabwe er "bragt i alvorlig fare".

Ifølge organisationen er tusindvis af vælgere fra byområder, der typisk favoriserer Tsvangirai, blevet afvist ved valgstederne. Omvendt er kun en lille andel af vælgere blevet afvist fra oplandets valgsteder, hvor Mugabe har størst opbakning.

Tsvangirai har de seneste 14 år stået i spidsen for Bevægelsen for Demokratisk Forandring (MDC). I dag er han premierminister trods sine uoverensstemmelser med præsidenten.

Valget forløb stort set uden voldelige sammenstød onsdag. Forud for valget var der udbredt frygt for svindel, og Mugabes kritikere har anklaget ham for at begå valgsvindel for at sikre, at hans 33-årige virke som præsident bliver forlænget.

Den 89-årige præsident, der på mange måder har styret landet som en diktator, sagde tirsdag, at han vil trække sig tilbage, hvis Tsvangirai skulle vinde valget, men det afviser flere som tomme løfter.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.