Udland

Præsidentvalget i Cypern skal ud i anden runde

Nicos Anastasiades har vundet første runde af præsidentvalget i Cypern, men der bliver tale om en ny runde.

Præsidentvalget i Cypern skal ud i anden runde

Den konservative leder Nicos Anastasiades har med valgsejren i første runde af søndagens præsidentvalg på Cypern gjort et bemærkelsesværdigt politisk comeback efter næsten at have ødelagt sin karriere i 2004 ved et politisk spil om øens fremtid.

Den 66-årige Anastasiades er kendt som en skarp taler, der ikke lægger fingrene imellem. Valget var tæt på at blive afgjort søndag, men de få manglende procent op til halvdelen af stemmerne betyder, at han skal ud i en anden valgrunde i næste uge.

Det cypriotiske valgsystem er sat sådan sammen, at man skal have mindst 50 procent af stemmerne i første valgrunde for at undgå at skulle ud i en anden runde. Med sine knap 46 procent af stemmerne var det lige nøjagtig ikke tilstrækkeligt.

Hovedmodstanderen, den venstreorienterede Stavros Malas, er flere end 20 procentpoint efter Anastasiades, når anden runde af præsidentvalget holdes 24. februar. Det ville være meget overraskende, hvis Malas skulle kunne nå at indhente dem.

Anastasiades har kæmpet sig vej tilbage til magten og folkets godkendelse, efter at han for ni år siden høstede et lammende nederlag, da han støttede FN's planer om at genforene den etnisk splittede ø, som bebos af grækere og tyrkere.

Fra at være ugleset dengang har Anastasiades vundet respekt og opbakning i vide kredse, selv om han er kendt for at være den temperamentsfulde advokat, der ikke holder sig for god til at kaste med et askebæger.

Hen ad vejen har han også været i stand til at få adgang til indflydelsesrige politikere som Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Hendes støtte vil være helt afgørende, når han skal i gang med at skrue en finansiel redningsplan for den gældsplagede nation.

Præsidentvalget betragtes som et af Cyperns vigtigste valg nogensinde, fordi det ny statsoverhoved skal redde det kriseramte land fra at gå bankerot. Det bliver blandt andet i form af hjælpepakker fra EU og Den Internationale Valutafond, IMF.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.