Præst kræver millionerstatning

Vil have erstatning for uberettiget fyring

Mette Villads Christensen blev i januar 2009 fyret fra sit job som præst Rubjerg, Jelstrup og Rubjerg sogne. Hun har fået fri proces til at føre erstatningssag mod Kirkeministeriet. Landsretten har behandlet sagen over fire dage i denne uge. Dommen er dog ikke faldet endnu. Arkivfoto: Henrik Louis

Mette Villads Christensen blev i januar 2009 fyret fra sit job som præst Rubjerg, Jelstrup og Rubjerg sogne. Hun har fået fri proces til at føre erstatningssag mod Kirkeministeriet. Landsretten har behandlet sagen over fire dage i denne uge. Dommen er dog ikke faldet endnu. Arkivfoto: Henrik Louis

VENDSYSSEL:Østre Landsret har i denne uge behandlet Mette Villads Christensens erstatningssag mod Kirkeministeriet for uberettiget fyring.

Mette Villads Christensen blev i 2009 fyret fra sit job som præst ved Rubjerg, Jelstrup og Lyngby sogne i Vendsyssel med begrundelsen ”uoverensstemmelser med menigheden”.

Hun kræver 1,3 millioner kroner i erstatning.

Landsretten har behandlet sagen over fire dage. Mette Villads Christensen, medarbejdere fra sognene, den tidligere fællesformand for de tre menighedsråd - Ove Jessen - samt Hjørring-provst Lars-Erich Stephansen og Søren Lodberg Hvas, tidligere biskop i Aalborg Stift, har bl.a. afgivet forklaring.

Østre Landsret kunne fredag eftermiddag oplyse til NORDJYSKE Medier, at der først falder dom i sagen om cirka otte uger.

- Bønder

Konflikten, der førte til fyringen, handlede blandt andet om, hvornår en kirkesanger skulle have udleveret salmenumre, at præsten låste dørene i præstegården, og at menighedsrådsmedlemmer skulle have følt, at præsten mistænkte dem for tyveri.

I et af ugens rets-referater i Kristeligt Dagblad er Ove Jessen også citeret for følgende:

- ... hun (kaldte) menighedsrådet for bønder, der ikke havde forstand på noget som helst kulturelt, forklarede han i avisen fredag.

Bemærkningen skulle være faldet i forbindelse med, at der ikke havde været råd til at indkøbe nye salmebøger,

På et tidspunkt spidsede situationen så meget til, at to menighedsråd samt en organist og en kirkesanger sygemeldte sig. Også præsten har været sygemeldt.

I retten gav en graver ifølge Kristeligt Dagblad dog udtryk for, at han ikke havde kritikpunkter af præsten - i hvert fald ikke ud over, at hun var københavner, men det er som bekendt ikke i strid med nogen paragraffer.

Ombudsmand ind i sag

Mette Villads Christensen blev fyret efter paragraf 43 i tjenestemandsloven - paragraffen går under navnet ”skilsmisse-paragraffen”, og den placerer ikke ansvaret for uoverensstemmelserne hos en bestemt af parterne.

Spørgsmålet er dog, om paragraf 43 kan bruges i denne sag. Det mente ombudsmanden ikke, da han i 2010 kaldte fyringen uberettiget; konflikten havde efter ombudsmandens opfattelse ikke været langvarig nok til en fyring efter denne paragraf. Senere trak ombudsmanden sig dog ud af sagen igen, da Kirkeministeriet fik flere oplysninger i hænde.

Nu er det så op til landsretten at sætte det endelige punktum i sagen mellem 70-årige Mette Villads Christensen og ministeriet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Drabet på Mia: Grusomt anklageskrift
Luk