Fødevarer

Pragtfuld mad

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

her er hovedretten: Velstegt kalvemørbrad. Hertil en fin gulerodspuré, lækre svampe og æbler lynstegt i ahornsirup. Igen en stensikker vinder på kroens menukort.

I mange år serviceret lokalbefolkningen og sommerens turister med klassisk dansk kromad til billige priser. Men sidste efterår fik kroen ny ejer, den unge kok Maxim Vitaljevich, og nu er der kommet andre boller på suppen. Først og fremmest er det gastronomiske niveau hævet særdeles kraftigt. Det betyder, at kroen kun kan tilbyde én menu. Den er til gengæld på mellem én og seks retter. Desuden serveres der en billig og omfattende brunch hver dag. Også kroens vinkort er holdt i det enkle: Der er cirka 10 vine at vælge blandt, og de er bestemt ikke dyre. Selv om det kulinariske niveau er hævet betragteligt, så er Saltum Kro stadig et billigt sted at spise, kvaliteten taget i betragtning. En ret koster 185 kroner. Vil man have seks retter er prisen den dobbelte: 369 kroner. Det er cirka 60 kroner per ret, hvis man tager det hele. Og det er ikke mange steder, hvor man kan få seks retter til den pris. Især ikke, når der i den grad er kælet for detaljerne. Dette er simpelthen billigt. Vi ankommer fredag aften i Kristi Himmelfarts-ferien. Vi har bestilt bord hjemmefra, men der er masser af ledig bordkapacitet. Der er nemlig plads til rigtigt mange mennesker i det store restaurationslokale. Men denne fredag er vi kun en god halv snes stykker. Det betyder ikke mindre travlhed på kroen, for restauratøren er den samme som tjeneren, kokken, opvaskeren, regnskabschefen, rengøringsassistenten samt direktøren for det hele med mere. Kort sagt: Maxim Vitaljevich passer kroen helt alene. Han kan ikke skaffe faguddannet personale, siger han. Og her finder vi nok det største problem på Saltum Kro. Men det vender vi tilbage til. Antal retter? Der er kun er en menu at vælge blandt, så det eneste, der skal tages stilling til, er antallet af retter. Vi napper hele molevitten. Så er der drikkevarerne. Her kan man vælge blandt hele flasker, eller man kan tage husets vinmenu. De fleste hele flasker på kortet koster under 200 kroner, og prisen på stedets vinmenu afhænger af antallet af glas. Seks forskellige glas koster 279 kroner, mens for eksempel tre glas koster 150. Vi vælger en seksretters vinmenu og fire glas til chaufføren (som dog ikke drak op). Det er ikke noget problem at vælge en vinmenu med færre serveringer end hovedmenuen. Så kunne vi ellers læne os tilbage og vente på serveringerne. Saltum Kro lagde ud med hjemmerøget laks, med rygeostcreme, lakserogn, salater og et kogt, smilende vagtelæg. Laksen var glimrende og med en særdeles markant røgsmag, som lod sig fint dæmpe og balancere af det øvrige tilbehør. Vinen hertil var en 2006 Sauvignon Blanc, Backsberg Estate, fra Sydafrika. Og Sauvignon Blanc er et glimrende valg til den fede fisk, fordi den har den helt rigtige sprøde syre og frugtsmag. De to ting gik i en fin alliance med hinanden. Og der var hæderligt brød dertil. Et kvarter senere stod den på cremet jomfruhummerbisque med kørvel og dild. Det var en hummersuppe uden fyld. Kun det flydende blev serveret. Lidt friske urter (ex: fintsnittet forårsløg) ville have klædt den. Til gengæld savnede man ikke, at der var hummerkød eller fisk i suppen. Vinen hertil var en lidt federe sag: en chilensk chardonnay fra Tierra Alta. Og nok var vinen fed, men den havde stadig spor af den friskhed, man finder i chardonnay-vine fra Bourgogne. Endnu et godt valg, og igen med samme brød til. Dejlig dekadent Tredje ret var en stegt poussin med sauce salmis, tomatchutney, confit af lårene og syltede tyttebær. Her steg det kulinariske niveau betragteligt. Brystkødet var stegt og sprødt og lækkert, og lårene var flot tilberedte med en nærmest dejlig dekadent mørhed. Det var også en meget fin tomatchutney, så her var vi virkeligt imponerede over Saltum Kro. Vinen hertil var fra Beaujolais Villages, og det er et område, der ofte byder på utroligt tynd og utiltalende vin. Men denne var glimrende. Ikke tung som en rødvin kan være, men ganske let, og glimrende sat ind som et bindeled mellem de foregående hvidvine og de kommende par rødvine. Vi var nu nået til hovedretten: Grillet dansk kalvemørbrad med madeirasauce, ristede svampe, gu-lerodspure samt æbler ristet i ahornsirup. Og ved siden af en lille skål kartoffelgratin. Kødet var velsmagende, mørt og lækkert. Svampene var blandede og gode med både bid og smag. Det var ikke blot kedelige champignon. Og så var der æblerne. De var smidt på en pande med glohed ahornsirup i omkring 10 sekunder. Det var perfekt tilbehør. Alt i alt en glimrende hovedret, hvor eneste kritikpunkt gik på kartoffelgratinen. Den var forfærdeligt varm inden i, som havde den fået en overdosis i mikrobølgeovnen. 10 forskellige oste Hertil serverede Maxim Vitaljevich et par glas Cabernet Sauvignon fra Esser Cellars i Californien. Det var igen en behagelig, blød og rar vin, der klædte retten, og som i grunden ikke er videre kostbar. I det hele taget er Saltum Kro god til at finde gode vine til hæderlige priser. Vi var nu nået til det, der på spisekortet hed: 'Udvalg af europæiske oste med syltede frugter, oliven og solbær confiture'. 'Et udvalg' er en mild underdrivelse. Der var 10 forskellige oste. Ko-, fåre- og gedemælksbaserede. Det var milde og artige oste de fleste af dem, og skulle man kritisere noget, må det være, at de ikke blev ordentligt præsenteret. Vi spurgte, men tjeneren gav ikke en fyldestgørende forklaring på alle 10 oste. Kun en beskrivelse af hvilket dyr, de kom fra. Men den manglende beskrivelse har jo intet med kvaliteten at gøre. Osten var serveret med brød, oliven og en fin solbærsyltetøj. Vinen hertil var en Nero d’Avola fra Cantine Rallo på Sicilien. Det var en solmoden og kraftig vin med en svag sødlig karakter. Dog uden at den blev for vulgær og for sveskeagtig. Igen et glimrende valg. Og alle fem vine serveret indtil nu var friskoptrukne. Ikke noget med slatter fra dagen før. Det kan den øvede gane også smage. Så kom endelig aftenens sidste ret, desserten. Det var en herlig chokoladekage med vanilleis og blendede bær. Kagen var svampet og klæg og klistret. Altså tung af chokolade. Og igen et særdeles vellykket og veltillavet stykke mad fra Saltum Kro. Hertil fik vi serveret en tawny portvin, fra Quienta Santa Eufemia. Mætte og tilfredse kunne vi bede om regningen. Den lød på 1216 kroner. 738 kroner for 2 gange 6 retter. 279 for seks glas vin og 199 kroner for fire glas vin. Ansæt personale Det er så billigt - kvalitet sat i forhold til pris - at vi kvitterer med et hjerte. For det var en overordentlig flot menu, vi fik præsenteret. Og vi vil heller ikke lægge skjul på, at Saltum Kro er ganske tæt på at få fire gafler. Men der er nogle ting, der trækker ned: Der mangler personale. Da vi ankom var der flere borde, som ikke var blevet ryddet af efter frokost/brunch. Det ser ikke god ud. Og når den stakkels kok også skal være tjener, er der for meget at se til, så tingene bliver ikke gjort helhjertet. Køkkenarbejdet er tip-top, men det er vigtigt, at der er betjening i restaurantlokalet det meste af tiden. Men det er der ikke tid til. Og når vi nærmer os sommeren, og turisterne begynder at vælte ind, er det i særdeleshed nødvendigt med folk nok. Og det kan da heller ikke gå, at Maxim går ned med stress. For han har travlt. Det kan godt ske, at det er umuligt at opdrive faguddannet tjenerpersonale i Saltum. Men så bør der hyres et par unge mennesker til at tage sig af arbejdet ved bordene. Og når disse detaljer er på plads, så er Saltum Kro også klar til fire gafler og et hjerte. For maden er pragtfuld. Saltum Kro Søndergade 6 Åbent onsdag til søndag 11-21 Bordbestilling: 98 88 19 22 www.saltumkro.dk