Udland

Presset lettes på Tysklands sprængfyldte floder

Langsomt lysner det i det oversvømmede Tyskland. Nu viger vandstanden for første gang i floderne.

Presset lettes på Tysklands sprængfyldte floder

De omfattende oversvømmelser i Tyskland viste torsdag tegn på at vige, men der bliver stadig holdt godt øje ved floden Elbens nordlige del.

Vandmasserne har forårsaget ødelæggelser for op mod 90 milliarder kroner, afgrøder er gået tabt på markerne, og tusindvis har måttet evakueres for at slippe væk, når floderne er løbet over.

Men nu lysner det langsomt.

I det gamle danske hertugdømme Lauenburg sydøst for Hamburg har vandstanden i Elben stabiliseret sig og lå natten til i torsdag på 9,56 meter. Siden er vandet i løbet af dagen faldet yderligere med 11 centimeter.

Lauenburg har ellers været en af de byer, myndighederne har været stærkt bekymret for, og redningsarbejdere har de seneste dage været i fuld gang med at lægge sandsække for at forhindre flodvand i at trænge ind.

Helt forhindre vandet i at trænge ind har beredskabstjenesten dog ikke kunnet. Flere af byens gamle huse står under vand.

I delstaten Sachsen-Anhalt står et omkring 200 kvadratkilometer stort område under vand, og 6400 mennesker på egnen er evakueret.

I Mecklenburg-Vorpommern er situationen stadig kritisk, og der rapporteres om flodvand, der siver gennem digerne. Redningstjenesten er derfor stadig i gang med lægge sandsække.

Fra flere andre delstater meldes der fortsat om meget høj vandstand i floderne, men centimeter for centimeter falder niveauet.

Oversvømmelserne har ramt togtrafikken. Det gælder blandt andet højhastighedsforbindelsen fra Berlin over Stendal til Hannover.

Tidligere på dagen blev forbundsrepublikken og de tyske delstater enige om en hjælpefond til otte milliarder euro (knap 60 milliarder kroner), som skal finansiere genopretning og genhusning efter den to uger lange oversvømmelseskatastrofe, der var forårsaget af voldsom regn i Centraleuropa.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.