Presset Novo Nordisk fyrer i forskningsafdelingen

Fyringer i forskningsafdelingen vidner om, at Novo Nordisk er presset, siger chefanalytiker.

Building 6A Foto: Free/Per Fledelius

Building 6A Foto: Free/Per Fledelius

Når den danske medicinalgigant Novo Nordisk nedlægger stillinger inden for forskning og udvikling, så er det et tegn på, at selskabet er presset. Det vurderer chefanalytiker Michael Friis Jørgensen, Alm. Brand Bank.

- Man er nødt til at kigge alle steder hen for at lave de her besparelser. Man er også nødt til at se derhen, hvor det kan koste på den fremtidige indtjening.

- Det er ikke en gratis omgang, det her. Man skærer der, hvor den fremtidige værdi skabes i Novo Nordisk. Det er den negative effekt, der så skal modsvares af, at der er nogle besparelser, siger Michael Friis Jørgensen.

Udfordringer på især det amerikanske marked til næste år får insulingiganten Novo Nordisk til at reducere medarbejderstaben med 1000 ansatte. Det oplyser selskabet torsdag. Omkring 500 stillinger nedlægges i Danmark.

- Det svarer til to til tre procent af medarbejderstaben og omkostningerne. Det er ikke noget, der fundamentalt set ændrer Novo Nordisk, men det viser, at der er lidt mere usikkerhed om fremtiden, siger Michael Friis Jørgensen.

Novo Nordisks langsigtede målsætning lyder, at indtjeningen skal vokse 10 procent om året. Men det mål er blevet udfordret af intensiv konkurrence på det amerikanske marked, som presser priserne på medicin.

Ifølge Søren Løntoft Hansen, aktieanalytiker i Sydbank, er sparerunden nødvendig på den baggrund.

- Det er i hvert fald svært at se, at Novo skal kunne levere på den målsætning, når man står over for at lancere komplekse produkter, som Novo ikke kan vride lige så mange penge ud af som tidligere, og samtidig investerer massivt på forskning for at udvikle nye produkter, siger han til Ritzau Finans.

Fyringsrunden kommer, knap en måned efter at Novo Nordisk kunne fortælle, at en ny topchef - Lars Fruergaard Jørgensen - tager over 1. januar 2017.

Michael Friis Jørgensen giver afgående topchef Lars Rebien Sørensen et par point med på vejen ned fra tronen på baggrund af torsdagens udmelding.

- Det er flot, at den afgående CEO også tager ansvar. Det er ikke altid, at vi ser det, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.