Presset på Corydon stiger fra egne rækker: Slip bremsen

Såvel nuværende som tidligere socialdemokratiske politikere mener, at regeringen bør løsne det økonomiske greb

Presset på Corydon stiger fra egne rækker: Slip bremsen

Flere socialdemokrater melder sig nu i koret, der mener, at regeringen bør slække de stramme økonomiske tøjler på næste års finanslov, skriver Politiken. Den idé trives langt ind i de socialdemokratiske rækker - blandt flere generationer.

Tidligere på ugen anbefalede Det Økonomiske Råds formandskab, vismændene, en mere lempelig finanspolitik. Og står det til den tidligere socialdemokratiske finansminister Knud Heinesen, gør regeringen klogt i at lytte til økonomerne.

- Man bør gå ind og overveje en lempelse i forbindelse med finansloven - og det kommer man til. Man kan lige så godt gøre det selv som at blive trukket baglæns ind i det, siger Knud Heinesen til Politiken.

I et debatindlæg i Politiken lørdag advarer den socialdemokratiske veteran imod regeringens kategoriske nej til lempelser.

- Det er helt uforståeligt blankt at afvise sådan et forslag fra Det Økonomiske Råd. Det er en del af den ganske liberale og stædige retorik, som giver et dårligt indtryk af en ellers fornuftig økonomisk politik, skriver Knud Heinesen i Politiken.

Også i den socialdemokratiske folketingsgruppe trodser en række medlemmer nu åbent regeringens linje.

Fredag var det Folketingets formand og tidligere finansminister Mogens Lykketoft, trafikordfører Rasmus Prehn og boligordfører Jan Johansen, der foreslog lempelser i den økonomiske kurs, og de tre medlemmer står ikke alene.

- Vismændene plejer ikke at være rundhåndede med forslag til at øge forbruget. Så det er et vink med en vognstang. Man skal kigge åbent og positivt på, at der er plads til en lempelse. De økonomiske ministre skal være økonomiske.

- Men vi er nogle, der mener, at vi heller ikke skal være 'overøkonomiske', siger folketingsmedlem Orla Hav (S) til Politiken.

Også LO-formand Harald Børsting mener, at regeringen bør lytte til de økonomiske vismænd, der anbefaler, at der pumpes flere penge ud i dansk økonomi i form af lavere skatter, større offentlige udgifter eller begge dele på samme tid.

- Jeg har grundlæggende den samme tilgang til det som vismændene, som siger, at når der er så meget fri kapacitet i økonomien, så er det uklogt ikke at forsøge at bruge den, siger Harald Børsting til Berlingske.

Regeringen afviser imidlertid lempelser. Finansminister Bjarne Corydon (S) siger til Politiken: Vi mener, at vi har lempet og stimuleret, så langt som vi kan inden for rammerne af en ansvarlig politik.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.