Presset stiger på Macron i sag om voldelig bodyguard

Frankrigs indenrigsminister skal udspørges om sag, der førte til fyring af sikkerhedsvagt for præsidenten.

Den franske præsident Emmanuel Macron er under stigende pres fra sine politiske modstandere i en sag om en sikkerhedsvagt, der fredag blev fyret, efter at han i maj optrådte voldeligt over for en demonstrant.

Sagen betegnes af flere medier som den hidtil mest skadelige i Macrons tid som præsident, og lørdag meddelte lederen af det franske underhus, at Macrons indenrigsminister mandag skal udspørges om sagen i et åbent samråd.

Indenrigsminister Gérard Collomb er blevet voldsomt kritiseret som følge af sagen. Oppositionspolitikere har sagt, at hans job er i fare, efter skriverier i pressen om at han kendte til sikkerhedsvagten Alexandre Bellanas voldelige optræden.

At Collomb nu skal forklare sig, stiller dog ikke oppositionen tilfreds.

Både højre- og venstresiden i det franske parlament forlanger, at Macron redegør for regeringens stillingtagen, efter at avisen Le Monde i denne uge offentliggjorde en videooptagelse, som viser sikkerhedsvagten slå og trampe på en demonstrant under en 1. maj-aktion i Paris.

- Hvis Macron ikke forklarer sig, så vil Benalla-sagen blive til Macron-sagen, skriver Marine Le Pen, leder af højrefløjspartiet Rassemblement National, lørdag i et tweet.

Laurent Wauquiez, leder af partiet Republikanerne, beskylder Macrons regering for at "forsøge at dække over sagen", mens venstrefløjslederen Jean-Luc Mélenchon sammenligner den med Watergate-skandalen, som i 1974 tvang præsident Nixon til at gå af som USA's præsident.

Den 26-årige Benalla blev suspenderet uden løn i maj.

Fredag fyrede Macron så sin tidligere sikkerhedsvagt, men i politiet og blandt politikere har der været dyb undren over, at sagen ikke førte til en øjeblikkelig afskedigelse.

Det franske politi har iværksat en efterforskning i forbindelse med voldshandlingen. Benalla er også anklaget for at have udgivet sig for at være politimand, fordi han var iført en af politiets hjelme under demonstrationen.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.