Ulven kommer - bare ikke så tit

Henvendelser om ulve er faldet, siden det kom frem, at ulveundersøgelser var upræcise

Arkivfoto
Hele landet 8. december 2016 07:32

HELE LANDET: I oktober fik Peter Bertil Hellén en overraskelse, da han tilså den fåreflok, han passer i Idom lidt uden for Holstebro. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I udkanten af marken lå et dødt får med halsen og bugen sprættet op, og da han gik længere ind på marken, fandt han endnu et og endnu et. Peter Bertil Hellén mistede fem får fra besætningen den dag. Det fik ham til at ringe til områdets lokale ulvekonsulent, der rykker ud, når et husdyr er under mistanke for at være blevet dræbt af en ulv. Prøver fra de døde får er netop blev sendt til et laboratorium i Tyskland, der gennem en dna-test skal fastslå rovdyret bag.

Det er ikke første gang, Peter Bertil Hellén oplever drab på sin fåreflok. I oktober mistede han fire får på samme måde, og selv føler han sig sikker på gerningsdyret:

- Jeg er ikke i tvivl om, at det var en ulv. Den måde, fåret var bidt i halsen og helt ind til lungerne på, det kunne en ræv ikke have gjort, siger Peter Bertil Hellén.

Fra 40 til 4 ulve

Siden man i 2012 i Thy Nationalpark fandt en død ulv med tysk afstamning har Naturstyrelsen fået stadigt flere henvendelser fra borgere i Midt- og Vestjylland, der har fundet dræbte landbrugsdyr. Mens styrelsen i 2013 rykkede ud 20 gange, blev antallet af udrykninger fordoblet i 2015. Det stigende antal udrykninger kom, samtidig med at en gruppe forskere på Aarhus Universitet på baggrund af dna-analyser og afføringsprøver konkluderede, at flere end 40 ulve havde opholdt sig i Danmark.

Men i begyndelsen af 2016 måtte forskerne trække resultatet tilbage, efter at to kolleger fra Statens Naturhistoriske Museum beviste, at prøverne var upræcise. Efterfølgende halverede forskergruppen på Aarhus Universitet ulvebestanden for siden at justere tallet ned fra 40 til 4 ulve.

Færre henvendelser

Og antallet af henvendelser om ulve er gået i samme retning. I de første 11 måneder af 2016 har ulvekonsulenterne i Naturstyrelsen fået 23 henvendelser om ulve mod 41 i hele 2015, oplyser naturplanlægger Lasse Jensen, der koordinerer indsatsen.

Samme mønster gjaldt for Ulvetracking Danmark, et frivilligt netværk, der ved hjælp af jagtkameraer og borgerhenvendelser vil dokumentere ulvens færden i den danske natur.

- Vi oplevede et markant fald i antallet af henvendelser i starten af året, da historien kom frem om, at der var en del fejl i prøverne, siger medstifter Paw Rasmussen.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...