Humlen i det er en god kemi

Det nystartede Bugtens Bryghus i Tranum brygger 600 flasker øl om måneden. De to brygmestre laver kun, hvad de selv kan lide

Pernille K. Damsgaard og Henrik Bo (foto)
Allan Rene Christensen og Henrik Møller Christensen har etableret Bugtens Bryghus i Tranum.
Tranum 23. november 2015 10:08

TRANUM: Ølentusiasterne Allan Rene Christensen og Henrik Møller Christensen har fået alle godkendelserne i hus, så de kunne sende deres første julebryg på markedet til planlagt tid.

De har i en årrække brygget på hobbyplan, men efterhånden som efterspørgslen begyndte at stige, valgte de at gøre alvor af det. Derfor har de nu stiftet Jammerbugt Kommunes første registrerede mikrobryggeri - Bugtens Bryghus.

De har fået landzonetilladelse til at måtte brygge hver lørdag.

- Men det bliver nok kun hver anden lørdag, mere kan vi nok ikke magte, siger Allan Rene Christensen.

Mange udfordringer

I starten af juni 2015 blev bryggeriet registreret, et iværksætterselskab blev etableret, og så skulle man tro, at alt var på plads.

- Men nej, så skulle vi tilmeldes fødevarestyrelsen, så dansk retursystem og ikke mindst have styr på skatter og afgifter, så det har godt nok være lidt op ad bakke, siger Allan Rene Christensen, som sammen med vennen Henrik Møller Christensen brygger flere forskellige typer øl.

Det er helt legalt at brygge på hobbyplan, når det er til eget forbrug og ved specielle lejligheder. Når det er med henblik på en mere systematiseret produktion og salg for øje, kræver det en godkendelse.

Mange ville købe

- Folk begyndte jo at spørge om, hvor da kan købe øllene. Derfor måtte vi hellere gøre noget mere ved det, siger Henrik Møller Christensen, mens han finder et par juleøl frem.

Inden de valgte at etablere deres eget bryggeri, kontaktede de andre bryggerier for at undersøge, om de ville kunne brygge deres øl andetsteds. Det var af økonomiske grunde ikke en god ide, da det krævede en ret stor minimum-produktion.

Kun efter egen smag

Med det udstyr makkerparret har nu, har de kapacitet til at brygge 300 liter om måneden og det bliver til knap 600 flasker. Lige for tiden står den på juleøl, som har noter af appelsin og vanilje.

- Vi brygger kun det øl vi selv kan lide, siger Allan Rene Christensen, mens han bakser lidt med den meget manuelle etikettemaskine. For alt er håndlavet i det lille mikrobryggeri. Dog køber de den færdige bygmalt.

Da det er håndbrygget og håndtappet øl, vil der være smagsnuancer fra den ene øl til anden, hvis de er tappet på hver deres tidspunkt. Det skyldes blandt andet, at temperaturen svinger i løbet af bryggeperioden.

Erfarne brygmestre

I løbet af de år, som de har brygget øl sammen på hobbyplan, har de oparbejdet en del viden om processen.

Den viden vil de gerne dele med andre samt stille deres udstyr til rådighed for folk eller virksomheder, som ønsker at få lavet deres specialbryg.

- Vi ved hvor svært det kan være at starte selv, så vi vil gerne kunne give andre de muligheder, hjælp og vejledning, som vi selv stod og manglede, da vi fik ideen for et par år siden, siger Henrik og Allan, mens de knapper en frisktappet juleøl op og smager på sagerne.

Deres øl kan købes i Dagli’Brugsen i Tranum og planen er på sigt at få en forhandler i hver af de større byer i Jammerbugt. Desuden kan deres øl købes ved bryggeriet på Bratbjerg 90 ved Tranum.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...