Minister på grøn turné i Mariagerfjord

Miljørigtige investeringer, som lover godt for en grøn fremtid, blev mandag besøgt af ministeren

Bente Lembo
Minister Lars Chr. Lilleholt tager første spadestik til en brintfabrik i Hobro, flankeret af (til venstre) Lars Udby, direktør i Cemtec, og borgmester Mogens Jespersen. Foto: Henrik Bo
Mariagerfjord og omegn 4. april 2016 18:45

MARIAGERFJORD: Ministerbilen var meget passende udskiftet med Mariagerfjord Kommunes nyerhvervede brintbil, da energiminister Lars Christian Lilleholt (V) mandag blev kørt til spadestiksceremoni på ”Danmarks største brintfabrik” ved Sjællandsvej i Hobro. Bag rattet sad partifællen, borgmester i Mariagerfjord Kommune Mogens Jespersen.

Køreturen var led i Lars Christian Lilholts rundtur til virksomheder i Mariagerfjord Kommune, som på den ene eller anden måde beskæftiger sig med grøn omstilling, og sluttede sidst på eftermiddagen med indvielse af Hadsund Fjernvarmeværks nye store solfangeranlæg.

I Hobro forventes det, at brintfabrikken kan holde omkring 1000 brintbiler kørende på vejene i Danmark, når det kommer i omdrejninger i slutningen af 2017, fortalte Lars Udby, direktør for Cemtec i Hobro, en af drivkræfterne bag.

- Med dette første spadestik starter vi på noget, som bliver en milepæl for omstillingen af det danske energisystem - fra at være afhængig af kul og olie, til at være selvforsynende med energi, der kommer fra forureningsfrie kilder som vind og sol, sagde Lars Udby.

Energiminister Lars Christian Lilleholt omtalte brint-satsningen i Hobro som ”et spændende og perspektivrigt projekt” - et vigtigt skridt på vejen til at nå den politiske målsætning om, at Danmark i 2050 skal være helt uafhængig af fossile brændsler.

Produktionen af brint i Hobro skal ske gennem elektrolyse af vand. På den måde kan overskudsproduktion af vindmøllestrøm ”lægges på lager”. Selve anlægget i Hobro vil koste 125 millioner kroner, og får støtte fra EU og det danske forskningsprogram ForskEL. Investoren bag er Franske Air Liquide.

Borgmester Mogens Jespersen er stolt af, at Hobro er blevet valgt som hjemsted for brintfabrikken, og mener det skyldes Mariagerfjords mangeårige satsning inden for brint. I tråd hermed har kommunen leaset en brintbil, som skal skabe opmærksom om det miljøvenlige brændsel.

I Hadsund var mange borgere mødt frem for at fejre Hadsund Fjernvarmeværks suverænt største investering nogensinde, ikke færre end 1628 solfangerpaneler opstillet på en mark ved Sandelsmosevej i den nordlige bydel.

- Vi er et forbrugerejet selskab, der ikke skal præstere overskud til aktionærer. Med denne investering viser vi, at vi har vilje og initiativ til at løse store samfundsmæssige opgaver, sagde fjernvarmeværkets formand Thorkild Løkke.

I størrelse svarer solfangeranlægget til tre fodboldbaner, og Lars Christian Lilleholt sagde i sin tale ved indvielsen, og at man har scoret mindst tre mål:

- Der produceres grøn energi, forbrugerne får billig varme, og der er mange gode arbejdspladser at hente, sagde Lilleholt.

Fjernvarmeværket arbejder målrettet på, at det i endnu højere grad kan udnytte naturens egne energikilder. I den forbindelse havde Thorkild Løkke et budskab til ministeren: gå hjem til Christiansborg og slå til lyd for, at afgiften på strøm fra vindmøller nedsættes. I dag er det ifølge Thorkild Løkke beklageligvis alt for dyrt for fjernvarmen at købe overskudsstrøm fra vindmøller.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...