Så let kan du teste en psykopat

Det er meget lettere at spotte en psykopat, end du måske tror

voksnekvinder.dk
Colourbox
Danmark 23. august 2015 17:43

DANMARK: Det kan være svært at identificere om folk er psykopatiske, men et simpelt trick kan måske afsløre om de ejer empati.

For ifølge en ny undersøgelse fra Baylor University i Texas er psykopater mindre tilbøjelige til at blive påvirket af ”smitsom gaben”. Det skriver voksnekvinder.dk.

At gabe når man ser andre gabe er forbundet med empati og at blive smittet med et gab sker for mange sociale pattedyr - udover mennesker blandt andet chimpanser og hunde, siger forskerne, der har testet deres teori på 135 universitetsstuderende.

- Du bliver nødt til at gabe, selvom du ikke er træt, siger chefforsker Brian Rundle fra Baylor College of Arts and Sciences.

- Vi har alle prøvet det og spekuleret på, hvorfor. Jeg tænkte at hvis det er sandt, at gaben er relateret til empati vil jeg vædde på, at psykopater gaber meget mindre.

Psykopati er kendetegnet ved en asocial livsstil, herunder at være egoistisk, manipulerende, impulsiv, frygtløs, dominerende og især ved en mangel på empati.

De 135 studerende tog først en almindelig psykologisk test på 156 spørgsmål blandt andet for at bestemme deres grad af lydhørhed, frygtløs dominans og selvcentreret impulsivitet.

Dernæst blev de sat i et svagt oplyst rum foran computere. De bar støjreducerende hovedtelefoner med elektroder placeret under deres øjenlåg, ved siden af de yderste hjørner af øjnene, på panden og de midterste fingre.

De blev dernæst forevist 10-sekunders videoklip af forskellige ansigtsbevægelser - som gaben, grin eller et neutralt ansigt - med 10 sekunders blank skærm mellem ialt 20 videoklip.

Baseret på de psykologiske testresultater kombineret med hyppigheden af gaben og deltagernes muskel-, nerve- og hudrespons, viste undersøgelsen, at jo mindre empati en person havde, des mindre sandsynligt var det at han eller hun blev smittet af en gaben.

- Læren er ikke, at hvis du gaber og en anden ikke gaber, så er den anden person en psykopat, advarer Rundle, der har fået undersøgelsen offentliggjort online i tidsskriftet Personality and Individual Differences.

- En masse mennesker gaber, og tidligere undersøgelser viser, at det ikke er særligt sandsynligt at vi bliver smittet af gaben fra en fremmed, som vi ikke har empatiske forbindelser med.

- Men vores resultater fortæller os, at der er en neurologisk forbindelse - en overlap mellem psykopati og smitsom gaben. Det er et godt udgangspunkt for at stille flere spørgsmål.

Så det kan faktisk godt være at den du tester med en gaben, ikke er psykopat, men måske ikke føler sig tæt forbundet eller har empati med dig.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...