De fik mange ideer om frivillighed med hjem

Kursus for frivillige og konference på vej

Lars Halvorsen fra AOF og Birgitte Jensen fra Frederikshavn Ungdoms Fællesråd fik gode ideer med hjem. Privatfoto
AOF 30. oktober 2013 17:32

HANSTHOLM: 29. oktober hjem var der et stort dialogmøde om frivillighed i Hanstholm med ny inspiration og gode ideer. Mødet fandt sted i forbindelse med det nye Frivillighedscharter for samspillet mellem frivillige og det offentlige, som blev lanceret i juli.

Frederikshavn Kommune er lige nu i gang med at udvikle en politik for frivilligt socialt arbejde, og her vil de overordnede værdier og rammer, der findes i det nye Frivillighedscharter, komme til at gå igen. Det forklarer Haukur Thorsteinsson, som er planlægger i Center for Handicap og Psykiatri i Frederikshavn Kommune og som deltog i mødet sammen med Lars Halvorsen, der er aftenskoleleder i AOF Frederikshavn og Birgitte Jensen fra Frederikshavn Ungdoms Fællesråd.

Mødet omkring Frivillighedscharteret har udmøntet sig i flere konkrete ideer, som frederikshavnerne tager med sig hjem.

- Vi har blandt andet talt om muligheden for at holde en konference – måske en gang om året, hvor vi samler politikere, de frivillige og nogle fra embedsværket til en snak om udfordringer og løsninger i samarbejdet, siger Haukur Thorsteinsson.

Lars Halvorsen, aftenskoleleder i AOF Frederikshavn, har i nogen tid arbejdet på at udvikle et uddannelsestilbud til foreningslivets frivillige.

- Det er gået op for mig på dialogmødet, at uddannelsen skal have et hovedmodul for alle frivillige, hvor de for eksempel lærer mere om frivillige foreninger i dagens Danmark og om, hvordan kommunen arbejder, og så skal der være nogle specialiseringsmoduler, som folk kan tage i forhold til, hvad de laver af frivilligt arbejde, siger Lars Halvorsen.

Han kom på ideen med at udvikle et uddannelsestilbud, fordi han ved, at mange stopper deres frivillige arbejde, fordi de ikke føler sig anerkendt.

Indtil nu er Lars Halvorsens ide blevet mødt med begejstring fra både frivillige og kommunens side – og selvom målrettede kurser i for eksempel konflikthåndtering og sorgbearbejdelse måske kan lyde som en halvprofessionalisering af frivillige, er der ifølge ham ingen grund til at frygte, at frivillige skulle erstatte lønnede hænder.

Samme toner lyder fra Haukur Thorsteinsson:

- Frivillige skal ikke tage opgaver, som er kommunens kerneydelse. Det frivillige skal være flødeskummet på kagen, siger han.

Hvis kommunen skal nyde godt af det ’frivillige flødeskum’, skal samarbejdet mellem frivillige og kommunen være godt. Og det er det allerede, siger Birgitte Jensen, der er bestyrelsesmedlem i Frederikshavn Ungdoms Fællesråd.

- I FUF føler vi, at vi bliver lyttet til, og kommunen tager os med på råd,” siger Birgitte Jensen.

Alligevel har aftenens møde kastet lys over et par områder, hvor samarbejdet kan blive bedre. Kommunen glemmer nogle gange at melde tilbage og holde de frivillige ajour med processen, når de først har fået de frivilliges input på forskellige projekter, forklarer Birgitte Jensen.

Den kritik tager Haukur Thorsteinsson med sig hjem til kommunen.

- Glemmer kommunen at holde de frivillige ajour, så taber de tålmodigheden med kommunen, og det vil vi helst undgå, for vi vægter samarbejdet meget højt i vores kommune, siger han.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...