Tilsyn kritiserer Nordjyske Bank

Finanstilsynet kræver bedre styring af kreditrisikoen, men roser indtjeningen

Lars Løcke
Direktør Claus Andersen kan smile på trods af påbud og kritik i Finanstilsynets undersøgelsesrapport.
Nordjyske Bank 2. oktober 2012 08:30

FREDERIKSHAVN: Nordjyske Banks styring af udlånsvirksomheden er meget decentral, og ”en del væsentlige beslutninger tages uden kreditafdelingens medvirken”. Den decentrale struktur skaber risiko for ”uensartet kredithåndtering”.

Det konstaterer Finanstilsynet i en redegørelse, som er udarbejdet, efter at tilsynet i foråret var på ordinær inspektion i Nordjyske Bank.

Den decentrale beslutningsproces har ifølge Finanstilsynet haft som konsekvens, at ”en forholdsvis høj andel af engagementerne var fejlkategoriseret i forhold til risikoen, og at banken ofte konstaterer OIV (behov for nedskrivninger, red.) for sent”, hedder det også i tilsynets redegørelse.

Er ved at rette ind

- Det er ikke nogen alvorlig kritik, Finanstilsynet her kommer med, men uanset at banken har en decentral struktur, så skal alle kreditter selvfølgelig behandles på en ensartet måde, uanset i hvilken filial eller afdeling, de bliver bevilget, således at man undgår negative overraskelser på centralt hold, siger seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet.

Det er direktør Claus Andersen fra Nordjyske Bank helt med på.

- Allerede inden Finanstilsynets besøg var vi i fuld gang med at udarbejde interne retningslinjer, der skal sikre helt ensartede vurderingsprincipper på vores udlån, og vi er helt enige i Finanstilsynets holdning, siger han.

Stort udlån til landbruget

Nordjyske Banks udlån til landbruget udgør en fjerdedel af bankens samlede udlån. Det er en meget høj andel set i forhold til andre større pengeinstitutter i Danmark.

Finanstilsynet konstaterer efter forårets gennemgang af bankens udlån, at ”landbrugssektorens svagheder er afspejlet i boniteten af de største engagementer (udlån, red.)”, og at der skal nedskrives på 40 procent af Nordjyske Banks største udlån.

- Det er klart, at selv om vi er gode til at styre risiciene i forbindelse med udlån til landbruget, så er der selvfølgelig tale om et udfordret erhverv, siger Claus Andersen.

Det er især opstramningerne i Finanstilsynets vurdering af de sikkerheder, som landbruget stiller for deres lån, som gør ondt.

- Det er jo velkendt, at tilsynet har reduceret værdien af de aktiver, som landbruget stiller til sikkerhed for deres lån, konstaterer Claus Andersen.

Overskud gennem hele krisen

Der er ikke kun torne i Finanstilsynets buket til Nordjyske Bank.

Tilsynet roser nemlig, at Nordjyske Bank har haft overskud gennem alle finanskrisens år.

Samtidig konstaterer tilsynet, at banken har en egenkapitalbuffer på over seks procent, hvilket svarer til gennemsnittet af pengeinstitutter i Nordjyske Banks størrelsesgruppe.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...