Årstidens lækre mad i Møllehuset

Bangsbo 29. oktober 2010 12:03

Restaurant Møllehuset i Frederikshavn ligger meget idylisk i skoven ved Bangsbo Å. Huset menes at være et af Frederikshavns ældste huse, og det kan dateres tilbage til 1748. Møllehuset fungerede som mølle for omegnens bønder indtil 1881, hvor en stor brand ødelagde alt undtagen stuehuset. Bønder og borgere I dag er stedet stadig til gavn og glæde ikke kun for bønder, men for omegnens borgere - samt gæster fra nær og fjern. Her er nemlig en hyggelig restaurant, og i 2005 blev stedet totalt renoveret, så det nu også fremstår med flotte og moderne lokaler til selskaber, møder og konferencer. Lige nu er skoven i sine efterårsfarver, bladene falder af træerne og mørket kommer hurtigt. Inden for i det smukke hus med det røde bindingsværk huserer forpagterparret Lise og Alfred Pilcher samt deres personale. Og det er en meget venlig tjener, som tager imod os på denne lørdag afen, hvor vi har bestilt bord, og anviser os et af stedets nyere lokaler, hvorfra man i dagslys kan nyde udsigten til åens vand. I aftenmørket måtte vi nøjes med at høre vandets brusen. Stedet tilbyder et krokort med lidt lette retter, som passer fint til frokost. Til aften og den lidt større sult kan man vælge mellem a la carte eller den faste månedsmenu. Da denne anmeldelse af restaurant Møllehuset bliver præsenteret sidst i oktober, fandt vi det ikke særlig smart at prøve månedsmenuen, som jo skifter på mandag, og derfor valgte vi at gå på opdagelse i a la carte kortet. Tre forretter Her kan man vælge mellem tre forretter: hjemmerøget laks, vildtterrine og hummerfarseret rødtunge. Det samme var tilfældet med hovedretterne, hvor valget står mellem kalvemørbrad, variation af gåsebryst og braiseret lår eller en stor (250 gram) entrecote. Og så kan man naturligvis også få en stor rødspætte - det er jo Frederikshavn. Dessertkortet byder også på tre valg: mandelsavarin, æble "tiramisu" og kentucky derby pie. Samt ost. Min medspiser havde næsten fra start kastet sin kærlighed på den meunierestegte Frederikshavner rødspætte med klassisk tilbehør (185 kr.) , og som stor fiskespiser valgte han til forret hummerfarseret rødtunge (85 kr.). Jeg valgte vildtterrine (85 kr) og rosastegt gåsebryst til hovedret. Til vores forretter valgte vi en halv flaske hvidvin - en Rosedale Ridge Chardonnay fra Australien (115 kr.) og til hovedretterne en bourgogne - en 2007 Givry 1. Cru, Cellier aux Moines fra Domaine Joblot (485 kr.) Mens vi ventede, kom der hurtigt smør, lækkert brød og vand på bordet, og mens tjeneren var i køkkenet med vores bestillinger, kunne vi også - i al ubemærkethed - kaste et blik på restaurantens lille udvalg af spiritus, som stod udstillet i lokalet. rosdahls råd Nu afdøde kok, Henrik Rosdahl fra Penny Lane og senere Rosdahls i Aalborg sagde engang til mig: Vil du vide noget om restauranten, så tjek deres spiritusudvalg... Og her fandt vi blandt andet Calvados fra Chateau du Breuil - en af de bedste producenter af Calvados, så vores forventninger til køkkenets formåen var høje. Og de blev ikke gjort til skamme. Der gik ikke længe, før en lille appetizer uden for menuen blev serveret - sammen med vores chardonnay, som var dejlig kølig, da den blev hældt i glassene. Den lille appetizer bestod af laksesouffleret lyssej med hjemmelavet aioli og dertil lidt efterårssalater - salater med en lidt kraftigere smag - blandt andet rucola og radiccio. En meget lækker start. Professionel tjener Derpå fulgte vores forretter, og de blev professionelt introduceret af vores venlige tjener. Min medspiser fik hummerfarseret rødtunge og grillet kammusling, som blev serveret på kartoffelvaffel - en smuk hjerteformet vaffel, som også lå smukt som dekoration øverst - og dertil basilikumcreme. Det var en virkelig lækker forret, og der blev sagt uhmmm mange gange på den anden side af bordet. Min vildtterrine var også lækker, og blev serveret med efterårssalat og havtornkompot. Vi nød den sidste hvidvin, mens vi ventede på vores hovedretter, og der gik ikke lang tid, før de kom. Forinden blev også vores bourgogne introduceret og serveret, og også den blev serveret ved den helt rette temperatur. Det var en pragtfuld vin med en kraftig duft af mørke bær - brombær og hindbær og med masser af frugt. Den smagte fantastisk fra først til sidst. Velkomponerede hovedretter Den passede perfekt til min hovedret, som var variation af rosastegt gåsebryst og braiseret lår, dertil en kålroulade af spidskål, konfiteret selleri, lidt svampe, jordskokker og brændte figner samt en meget lækker indkogt glace, som tjeneren var så omsorgsfuld at komme med ekstra af. Til retten hørte også en lille skål kogte kartofler, men det var der simpelthen ikke plads til i min mave. Men ingen må eller vil gå sultne fra bordet i Møllehuset. Gåsebrystet var perfekt stegt og mørt, og det braiserede lår var helt fantastisk mørt og lækkert. Lækker Frederikshavner-rødspætte Min medspiser, som havde glædet sig til sin Frederikshavner-rødspætte, blev heller ikke skuffet. Den var stegt helt perfekt og blev serveret med ristet bacon på toppen, masser af persille, smørsauce og tyttebær. Samt også en lille skål kartofler ved siden af. Det var to meget lækre hovedretter, og nu var vi absolut ikke storsultne mere. Nu var det vist bare lækkersulten, som var tilbage. Til at stille den valgte min medspiser Møllehusets udvalg af oste (78 kr.) , og jeg valgte Kentucky Derby Pie (68 kr). Udvalget af oste var to franske: en Comté og en St. Albray - og to italienske: en tallegio og en gorgonzola. De blev grundigt præsenteret af tjeneren, som også anbefalede i hvilken rækkefølge, de kunne spises, så den kraftige gorgonzola ikke overtog smagen fra den blidere Comté. Heftig chokolade-dessert Min Kentucky Derby Pie viste sig at være en heftig chokolade-dessert, bestående af en mørk chokoladekagebund, fyldt med nødder, og derpå et tykt lag chokolademousse. Den blev serveret med cognacblommer, solbærsorbet, lidt friske melon og Chai te skum. Chai te er en kraftig krydret te, som serveres med varm, skummet mælk, og Chai te skum, som her blev serveret kold, er en pisket mælkeskum med en lækker smag af nelliker og kanel. En perfekt lille snert af jul på en mørk oktoberaften. Regningen endte på 1313 kroner for to forretter, to hovedretter, en dessert samt ost og dertil en halv flaske hvidvin og en hel flaske rødvin. Det kunne have været gjort billigere, hvis vi havde valgt månedsmenuen, for her får man to retter for 245 kroner og tre retter for 310 kroner. Til månedsmenuen anbefaler restauranten også en vinmenu med et glas vin udvalgt særligt til hver ret. Fin og flot oplevelse Det var en meget fin og flot oplevelse på Møllehuset, og køkkenet laver rigtig lækker mad af gode råvarer og sat flot sammen. Og så var det ekstra dejligt at få så god og kompetent betjening, så vi ender med at give stedet fem gafler for de velkomponerede retter, gode råvarer samt en professionel betjening af meget høj standard. Og så kan vi som en ekstra oplysning fortælle, at næste månedsmenu byder på consommé af dåvildt fra Bangsbo, "Gråand i variation" med hybensauce, pigeonæble med kastanjeduxelles og til dessert ovnbagte pandekager med hjemmelavet iscreme af stegte æbler. Så kan man vist kun glæde sig til november. Restaurant Møllehuset Skovalléen 45, Frederikshavn 98 43 44 00, www.mollehuset.dk Åbent: Tirsdag-lørdag fra kl. 11-22. Køkkenet lukker kl. 21. Søndag-mandag fra kl. 11-18. Køkkenet lukker kl. 17

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...