Udland

Prins Charles: Rio-aftale skal stoppe kaos

Vi opfører os som søvngængere, der ikke kan få øje på klimakonsekvenserne, mener den britiske tronarving.

Prins Charles: Rio-aftale skal stoppe kaos

Storbritanniens prins Charles advarer om, at det vil få katastrofale følger for menneskeheden, hvis der ikke bliver enighed om en handlingsplan for miljøet på FN's verdenstopmøde i Rio i dagene 20.-22. juni.

I en videotale, som vil blive vist på konferencen, siger prins Charles, at han med fortvivlelse har fulgt, hvor langsomme fremskridt, der til tider har været på klimafronten.

- Nu, mens jeg taler, er verdens regnskove fortsat udsat, og der bliver udslettet megen af verdens biodiversitet, siger prins Charles i sine videotale.

- Og vi fortsætter med at se bort fra de smertelige lektioner fra den såkaldte grønne revolution i Indien, da vi blindt bliver ved med at intensivere vores fødevareproduktion på kemiske og teknologiske måder, så det nu begynder at gå galt med både landbrugsjorden og havene, hedder det videre.

Den britiske tronarving mener, at der foreligger videnskabelige beviser for de mulige konsekvenser af den nuværende kurs.

- Som en søvngænger synes vi at være ud af stand til at indse, at det er en kendsgerning, at så mange katastrofale konsekvenser vil komme over os hurtigere, end vi tror, hvis vi fortsætter som nu.

- Millioner drives ud i fattigdom, og verdens sikkerhed omkring fødevarer, vand og energi bringes i fare, siger Charles.

Han mener, at det vigtigste er at finde frem til mere viden om planetens virkelige tilstand.

- Vi har ikke nær nok viden til at træffe beslutninger for lang sigt, siger han og understreger, at der er behov for langt bedre indtryk af miljøproblemerne, før der kan indføres en effektiv kontrol.

- Vi har ikke lang tid til at skaffe os et samlet billede. Når det værste sker, så er jeg bange for, at det vil være for sent at handle overhovedet.

I Rio skal verdens ledere diskutere grøn økonomi og bæredygtig udvikling: Blandt andet energi, vand og bedre udnyttelse af ressourcerne. Også den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) deltager.

På verdenstopmødet i den brasilianske storby for 20 år siden blev begrebet bæredygtighed for første gang sat på den internationale dagsorden.

/ritzau/dpa