Pris til Skagen-værft

Syv forslag i spil om årets Vækst og Vilje-pris

Direktør Tage Rishøj, Karstensens Skibsværft, med Vækst og Vilje prisen, en bronzeskulptur udført af kunstneren Chr. Svendsen, Aalbæk.

Direktør Tage Rishøj, Karstensens Skibsværft, med Vækst og Vilje prisen, en bronzeskulptur udført af kunstneren Chr. Svendsen, Aalbæk.

Vækst og Vilje-prisen 2009 gik tirsdag ved erhvervs- og kulturarrangementet i Det Musiske Hus til Karstensens Skibsværft i Skagen. - Kvalitet, troværdighed og fleksibilitet, er nøgleordet for Karstensens Skibsværft, der foruden til stadighed at udbygge og udvikle produktionsfaciliteterne, har stor afsmittende virkning for øvrige virksomheder på Skagen Havn og for Skagen by, fremhævede formanden for Frederikshavn Erhvervsråd, Kaj Christiansen, da han begrundede valget af årets prisvinder. Syv navne på virksomheder eller virksomhedsejere var bragt i forslag til årets pris. Direktør Tage Rishøj takkede for prisen og overbragte en hilsen fra værftets adm. direktør, Knud Degn Karstensen, der var forhindret i at være til stede, eftersom han var til generalforsamling på værftet på Grønland. Tage Rishøj fremhævede værftets succes i kraft af gode medarbejdere. Dem har værftet 200 af for tiden, samt til stadighed mellem 50 og 100 medarbejdere fra underleverandører beskæftiget. Nervøs oven på værftslukning - Jeg kan sige, at da værfterne lukkede i Frederikshavn, var vi meget nervøse for, om mange af underleverandørerne, som vi jo også gjorde brug af, fulgte efter. Sådan gik det heldigvis ikke. Tværtimod, sagde Tage Rishøj. Han fremhævede også kommunen som fortsat stor værftskommune med to værfter i Skagen, et i henholdsvis Aalbæk og Strandby samt Orskov Yard i Frederikshavn. Flere unge ind i værftsindustri - Derfor skal vi også prøve at få flere unge ind i værftsindustrien. De kan ikke sidde i banken alle sammen, pointerede Tage Rishøj og pegede på, at man i Skagen gør sit for at få unge ind og er glade for de mange maritime uddannelsesinstitutioner kommunen har at byde på. Karstensens Skibsværft har eksisteret siden 1917, og nu med 3. generation, Knud Degn Karstensen, ved roret. I 1960 indtog stålet værftet efter at der hidtil udelukkende blev bygget i træ. I 1990'erne havde værftet i samarbejde med Danida udviklingsprojekter med knowhow og skibsbygning i gang i 3. verdenslandene Tanzania og Cambodja. I 2003 blev tre ledende medarbejdere tilbudt medejerskab, og i dag tegnes værftet af Knud Degn Karstensen som hovedaktionær og med fem medarbejdere som minoritetsaktionærer, Kent Damgaard, Kim Lund Jensen, Benny Kristensen, Claus Hansen og Tage Rishøj. I dag ejer værftet også et værft i Nuuk på Grønland. Skrogene til værftets nybygninger i Skagen bygges primært i Polen. Værftet afleverede fem nybygninger i 2008, heriblandt to inspektionsskibe, der var værftets første nybygninger til søværnet. Aktuelt er der syv skibe i ordrebogen og dermed beskæftigelse to og et halvt år frem.