Lokalpolitik

Prisen skal ned på byggetilladelser

En ny lov skal give mere gennemsigtige vilkår og priser, når borgere ansøger om en byggetilladelse

Arkivfoto: Peter Broen

Arkivfoto: Peter Broen

AALBORG:En nyligt vedtaget lov fra klima- og energiminister Martin Lidegaard skal nu gøre op med de store spænd, der er mellem kommunernes priser på byggetilladelser og sikre borgerne større overblik i processen.

Som forholdene er lige nu, er der stor forskel på, hvordan den enkelte kommune takserer en byggetilladelse og på landsplan varierer priserne fra et par tusinde for de billigste til helt op mod 15.000 kroner i det nordlige Sjælland.

I Nordjylland er beløbene ikke nær så høje, men der er stadig stor forskel på Læsø med 1421 kroner til Frederikshavn, hvor en byggetilladelse koster 5620 kroner.

Ingen fast pris

Hos Bolius, boligejernes videnscenter, havde man dog gerne set, at politikerne var gået et skridt videre, da de udformede loven.

- Desværre gik loven ikke så langt, at den fastsatte en pris for, hvad en standardbyggetilladelse må koste. I stedet betyder loven, at kommunerne skal lave timebaseret afregning, og det betyder reelt, at der stadig kan være himmelvid forskel på, hvad den samme service koster en boligejer i forskellige kommuner, siger Ulrik Heilmann, administrerende direktør i Bolius.

En af de ting som loven dog ændrer ved, er praksissen med at udregne byggetilladelsens pris ud fra byggeriet kvadratmetertal. I Nordjylland vil det få betydning for kommunerne Aalborg, Mariagerfjord, Morsø og Thisted.

Ligesom et pas

Fremover skal prisen for en byggetilladelse udregnes, så det afspejler kommunens reelle timeforbrug ved behandlingen af en byggesag.

Fra Bolius’ side håber man, at det kan bidrage til mere ensartede priser.

- Man kan næppe forestille sig, at der er så stor forskel på arbejdet i de enkelte kommuner, at det berettiger til så stor en forskel i priserne. Så det burde være muligt at lave en ensartet pris, som man har det når man udsteder pas, siger Ulrik Heilmann.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.