Priser på sygehusmedicin sænkes med 12,5 procent

Listepriserne på sygehusmedicin sænkes med i alt 12,5 procent over fire år. Det er et resultat af nye aftaler.

KØBENHAVN: Sundhedsministeriet- og Ældreministeriet, Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen er tirsdag blevet enige om to nye aftaler, der betyder lavere priser på medicin.

Listepriserne på sygehusmedicin sænkes med i alt 12,5 procent over fire år. Samtidig sættes der loft over priserne på medicin på apotekerne.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) siger om aftalerne:

- Lavere priser på medicin gør en forskel i hverdagen ude på vores sygehuse, fordi vi får mere sundhed for pengene, og kan tilbyde behandlinger med den nyeste medicin.

- Det her er et meget stærkt resultat, der sørger for, at vi i alt får 15 procent billigere medicin til vores sygehuse i de kommende år end vi ville have fået uden aftalen.

- Derudover er jeg rigtig glad for at vi sikrer, at priserne på den medicin, man køber på apotekerne ikke stiger. Det giver en vigtig tryghed, især for de mange danskere med kroniske sygdomme, der hver dag bruger receptpligtig medicin, siger Ellen Trane Nørby.

Den nye aftale betyder, at maksimalprisen på medicin på apotekerne ikke stiger indtil 1. april 2022. Det vil sige, at der indføres et loft over priserne, så de ikke stiger yderligere. Priserne kan dog fortsat sættes ned i perioden.

Den nye aftale på sygehusområdet lægges oven i en tidligere aftale, som betød en sænkelse af listepriserne på 2,5 procent. I alt betyder den nye aftale dermed, at listepriserne på sygehusmedicin samlet set bliver 15 procent lavere i perioden 2019 til 2023.

Sofie Jensen, der er koncernchef i Lægemiddelindustrien (LIF), siger, at aftalerne sikre stabilitet for producenterne. De kender nu både priser og får vished for, at deres lægemidler kommer ud til de danske patienter.

- De nye aftaler vil dæmpe prisudviklingen på medicin og skabe ro og forudsigelighed om medicinprisernes betydning for udgiftsudviklingen.

- Det har været to lange og hårde forhandlinger, men så har vi til gengæld fået lange aftaler, der skaber ro og forudsigelighed omkring industriens rammevilkår, siger Sofie Jensen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.