Priserne stiger langsommere end før

Med en inflation på 2,1 procent i maj stiger priserne i svagere takt - men lønnen har svært ved at følge med.

Priserne stiger langsommere end før

Priserne stiger knap så hurtigt som tidligere, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Økonomerne er dog ikke sikre på, at lønnen for resten af året vil være i stand til at holde trit med prisstigningerne.

I maj lå inflationen på 2,1 procent mod 2,3 procent måneden før. Blandt andet trak lavere prisstigning på benzin ned i inflationstallet - men det er på en kedelig baggrund, påpeger Danske Banks privatøkonom Las Olsen.

- Usikkerhed om verdensøkonomien har gjort det billigere at være dansk forbruger. Men det går også ud over beskæftigelsen og lønvæksten herhjemme, når der er krise i Europa, siger han.

Benzinpriserne falder i takt med den faldende oliepris, som igen er faldet på grund af tvivlsomme udsigter for væksten globalt.

Dermed kan inflationen også bevæge sig op igen, hvis der kommer mere gang i økonomierne.

- Vi forventer, at inflationen kommer til at stige lidt igen senere på året. Hvis og når gældskrisen i Europa løjer af, er det sandsynligt, at olieprisen stiger igen, siger Las Olsen.

Nye afgifter i øvrigt trækker op i prisniveauet. Senest er tobaksafgifter steget i april.

Las Olsen er næsten sikker på, at priserne fortsat vil stige hurtigere end lønnen efter skat i år. Lønvæksten ser ud til at lande på to procent, og samtidig stiger indkomstskatten reelt.

I Nordea mener cheføkonom Helge J. Pedersen, at inflationen vil holde sig på det nuværende niveau resten af året.

- Hen imod slutningen af året venter vi imidlertid, at inflationen når så langt ned, at den igen vil komme under lønstigningstakten, siger Helge J. Pedersen.

Han kalder den lavere inflation i maj "en kærkommen gave" til de danske husholdninger, der siden midten af 2010 har set købekraften blive udhulet af store prisstigninger.

/ritzau/